Blog Afiq Ikmal : October 2014

Jom terjah entry yang lain

22 October 2014

"I Want to Touch A Dog" issue

Morning! 
Kecoh 1 Malaysia isu "I Want to Touch A Dog"...

Hukum sentuh anjing
  • *Dibolehkan bersebab contohnya anjing berburu,anjing luka dsb
  • *Dalam Mazhab Al Imam As Syafiie Rahimahullah haram sentuh anjing tanpa sebab ...anjing ni najis Mughallazhah(besar)...
  • *Cara menyucikan najis 1 air tanah 6 air mutlak 
 Dalam kitab terjemahan Fathul Mu'in bab anjing dan babi...

  وككلب وخنزير, وفرع كل منها مع الاخر او مع غيرهTermasuk najis : Anjing,Babi,keturunan masing-masing dalam tunggal jenis atau berkahwin(kacukan) dengan binatang lain.
So, pegang sesuka hati dikira haram inikan pula peluk anjing ...Fikir-fikirkanlah...Dalam subjek Pendidikan Islam darjah 3 pon ada...benda-benda najis dan boleh ke tak nak pegang.....memang tak la nak pegang ....

I'm back

After berbulan-bulan tak update blog...terasa nak update balik...actually tahun ni la paling sibuk sekali dengan PT3,PBS dll...Rindu blog ni sesangat...Alhamdulillah habis dah PT3 so boleh sambung blogging balik kot :)..hope cmtu la...

For my PT3 I hope I will get straight A's but....mampu ker aku??? mampu tak mampu belakang crite jnji dh settlekan apa yang tak settlekan lagi...Seriously soalan Math n PI susah giler....tambah-tambah soalan KBAT perghhhh macam SPM n mungkin kalah U...Cer bayangkan soalan yang dia suruh fikir sendirii n bagi hujah untuk menyokong pendapat perghh memang kena kaitkan apa yang tahu laaa...

Ermm soalan KBAT ni untuk students ke parents tak kesah la benda dah lepas jangan nk ingat balik...Blog ni macam sunyi jer...reader pon dah takde mungkin hihi

Skarang dah free so banyak keje boleh buat ...n of course calligraphy tak boleh tinggal la...even sebelum periksa pon still dengan calligraphy tu...nak buka tempahan segan la huahahaha...tunggu terror sikit boleh la..

Ok..until here for this time...happy dewali 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...