Blog Afiq Ikmal : NEW Hobby!

Jom terjah entry yang lain

17 November 2013

NEW Hobby!

Assalamualaikum...

Now, hobby baru aku bela ikan guppy serius cantik harga pon....... comel je ikan ni kecik2.Masa aku darjah 4 or 5 cmtuh dah penah bela and dah beranak tapi mase tuh aku balik kampung bile sampai jer dah bercambah dan ade yang mati...

Tapi skarang dah mulakan balik aku beli dekat kedai:
Jantan-RM 2.00
Betina-RM 3.00

Mahal kan??? mahal kowt dulu dalam seringgit gitu lah skarang huhuhuhuh... Takpa sebabkan cantiklah aku nak beli jugak...Malam tuh mak aku bawak balik ikan guppy ntah uncle sebelah rumah ayah sedara bagi punya lah best wakakakak...banyak kot....

Ikan nih senang lah jugak nak jga tapi air kena bersih suhu pun kena suhu bilik tuh dh kira ok...Makanan aku songlap dari rumah atuk aku kihkihkih tumbuk bagii hancur...

Ikan ni senang nak bela dan senang nak biak...tapi kna tahu yang jantan ngan betina lah hihih kalau x dak jantan or betina camner nak biak???

(google)

Ni guppy jantan ekor dya lebih cantik and warna warni...


Ni guppy betina...

Tak nafikan guppy jantan lagi cantik kan....ye tak...

Ikan ni senang sangat nak biak sekali beranak boleh jadi 10-20 ekor dan maybe lebih tapi kena asingkan dari induk dya lah...Ikan yang dah mengandung tuh eloklah asingkan dye dari ikan jantan...Ikan aku dah 3 ekor beranak memang banyak sangat anak dya kena simpan dulu bagi besar warna pon belum keluar...

Memang seronok bela ikan nih lagi cantik kalau letak dalam akuarium yang dihias elok2...

OK setakat ni jer post aku.. Saya suka ikan saya macam cantik jer,Macam comel jer kahkahkahkah.....Bye

1 comment:

Rara Emie said...

http://akutakpopular.blogspot.com/2014/01/bisness-double-stemcell.html

Jom kita buat bisness..berani mencuba rajin berusaha.boleh contact terus jika masih tidak faham:)

senang jew cuma cari orang join bisnes kita.itu sahaja senang kan.sambil cari orang kita dapat income.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...