Blog Afiq Ikmal : November 2013

Jom terjah entry yang lain

17 November 2013

NEW Hobby!

Assalamualaikum...

Now, hobby baru aku bela ikan guppy serius cantik harga pon....... comel je ikan ni kecik2.Masa aku darjah 4 or 5 cmtuh dah penah bela and dah beranak tapi mase tuh aku balik kampung bile sampai jer dah bercambah dan ade yang mati...

Tapi skarang dah mulakan balik aku beli dekat kedai:
Jantan-RM 2.00
Betina-RM 3.00

Mahal kan??? mahal kowt dulu dalam seringgit gitu lah skarang huhuhuhuh... Takpa sebabkan cantiklah aku nak beli jugak...Malam tuh mak aku bawak balik ikan guppy ntah uncle sebelah rumah ayah sedara bagi punya lah best wakakakak...banyak kot....

Ikan nih senang lah jugak nak jga tapi air kena bersih suhu pun kena suhu bilik tuh dh kira ok...Makanan aku songlap dari rumah atuk aku kihkihkih tumbuk bagii hancur...

Ikan ni senang nak bela dan senang nak biak...tapi kna tahu yang jantan ngan betina lah hihih kalau x dak jantan or betina camner nak biak???

(google)

Ni guppy jantan ekor dya lebih cantik and warna warni...


Ni guppy betina...

Tak nafikan guppy jantan lagi cantik kan....ye tak...

Ikan ni senang sangat nak biak sekali beranak boleh jadi 10-20 ekor dan maybe lebih tapi kena asingkan dari induk dya lah...Ikan yang dah mengandung tuh eloklah asingkan dye dari ikan jantan...Ikan aku dah 3 ekor beranak memang banyak sangat anak dya kena simpan dulu bagi besar warna pon belum keluar...

Memang seronok bela ikan nih lagi cantik kalau letak dalam akuarium yang dihias elok2...

OK setakat ni jer post aku.. Saya suka ikan saya macam cantik jer,Macam comel jer kahkahkahkah.....Bye

11 November 2013

Kembali Menulis...

Salam...Fuh memang lama aku tak bukak blog nih...serius kekok nak tulis hurmmm dah lebih kurang 5 bulan kot...Last "Entry" pon bulan lima....

Disebabkan PBSMR lah aku tak leh nak taip banyak2 blog nih terpaksalah cocentrate untuk PBS and exam kang x dapat A punah  aku....So hujung2 tahun dah nak cuti sekolah nih baru nak boleh tulis balik...

Next year,form 3 lagi lah tak tahu nak cakap ape...mesti PBS banyak kan??? 
periksa ade ke tak de pon tak tau...Banyak tol kerja kena buat...Fail semua subjek plak tuh memang banyak kdg2 pening nak susun...

Kalau pelajar pening cikgu lagi lah kena key-in markah kesian nasib lah internet rumah mana yang laju kena yang slow hehehhheh jaga lah sampai pagi....Kesian sampai demam2 pon ada hurmmmm....ni dah nak akhir tahun lagi lah sibuk nak key-in mungkin sesak ramai yang nak guna...

K lah kat sini jer kot post malam nih nak buat keje lain plak bye....Assalamualaikum




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...