Blog Afiq Ikmal : March 2013

Jom terjah entry yang lain

16 March 2013

Tutorial 11: Scroll bar berwarna

Jom buat kalao nak blog cantik heheeh.



1. Dashboard > Design > Edit Html > Tick Expand Widget Templates

2.Tekan Ctrl+f serentak , cari kod ini :

]]></b:skin>
3. Kalau dah jumpa copy kod ni pulak yer...


::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #ffffff;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #ff3399;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
border: 1px solid #ffffff;
4.Pastu kod tu atas kod  ]]></b:skin>

*boleh tukar warna ikut korang:
ungu : warna background scroll bar
merah : warna scroll bar
hijau : warna border scroll bar

5.Warna boleh cari sini...

6.Preview and save jadi tak hehehe :D

Tutorial 10: Link berpelangi

Wah lama tak buat tuto hehh jom buat tuto :D...

1.Login ke Blogspot .

2. Klik Layout/design > klik  Edit HTML

3.Ctrl+f Cari kod ni
<body>

4.Copy code di bawah dan paste diatas code  <body> 


<script src="http://h1.ripway.com/hanatrg/rainbow.js"></script>
5.Save dan tengok hasilnya. Bila anda klik link2 di dalam blog anda dia akan berwarna-warni.

02 March 2013

Huwaaa!!! esok exam!!!

No hye today!!! huwaaa esok exam wah seram sejuk aku!!! Huh exam lah sangat amik soalan PBS jer...Soalan PBS pon susahh jugak hadoi!!!

Nasib malang tol!!! nape lah exam awal sangat baru nak enjoy belajar 2 bulan nih hurmmm...Buku tu pon nipis lagi...

Jawab jelah soalan tuh PBS pon PBS lahhhh.....Aku pon tak tahu lah semua tuh hurmmm...Aku hairan tol lah kenapa PBS nih wujud erk???

Tak fahamlah kenapa PMR tukar ke PBS ??? Walaupun tukar jadi lebih susah aku rasa lebih selesa dengan PBS sebab maybe takder PMR mungkin ada hikmah disebalik semua nih....Mungkin aku tak dapat result elok dalam PMR mungkin aku akan dapat esult elok dalam PBS mana tahu hehee....

Apa pun esok exam korang doakan aku yer... bye :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...