Blog Afiq Ikmal : January 2013

Jom terjah entry yang lain

28 January 2013

Tutorial 8: Kotak comel/blockquote

Hai jom belajar kotak comel/blockquote...Kotak blockquote tu macam gambar bawah nie ler...


Camtuh yer comel ker tak??? 

1.Login blogspot.

2.Template> edit HTML> tick expand widget.

3.Copy kod bawah nih.
]]></b:skin>
4. ctrl+f dan paste kod di atas dan tekan enter.

5. Dah jumpa copy kod bawah nie pulak
.post blockquote { background-image:url(URL IMAGE); -moz-border-radius-topleft: 10px; -moz-border-radius-bottomright: 10px; padding: 6px; Border: 3px solid #FF0080; margin:1em 20px; }
6.Paste sebelum/atas kod no3

Yang merah tu background url image korang

Yang kuning tu border korang boleh tukar dengan
1.dashed
2.groove
3.dotted
4.double
5.inset
6.outset
7.ridge
8.hidden

Yang ungu warna border korang boleh tengok sini

7.Save...

Pastu korang boleh ler ikut step yang nie sini

Dah try..ler...kalau tak faham tanya...nanti afiq try ler bagi faham...


Tutorial 7: Cara guna blockquote

Hai...Afiq nak ajar korang cara nak guna blockquote...

Ok senang jer tulis yang yang korang rasa nak blockquote pastu highlight dan tekan



So akan jadi camni

Nama saya Afiq ni blog saya...
Ok nampak kan tapi Afiq punya dah renovate kalau first time guna dia kosong jer...

Ok dah faham...???

26 January 2013

Tutorial 6: Perkataan bergerak mengikuti cursor

Hai!!! jom sambung tuto di blog nih...



Ok afiq nak ajar camna nak buat camtuh nampak tak???  kalau cursor bergerak dia ikut.

1.Login blgspot.

2.Layout> Add a gadget> HTML/Javascript.

3.Copy kod bawah nie.

<style type="text/css">
/* Circle Text Styles */
#outerCircleText {
font-style: normal;
font-weight: normal;
font-family: 'comic sans';
color: #9B1750;
position: absolute;top: 0;left: 0;z-index: 3000;cursor: default;}
#outerCircleText div {position: relative;}
#outerCircleText div div {position: absolute;top: 0;left: 0;text-align: center;}
</style>
<script type="text/javascript">
;(function(){
var msg = "Masukkan Perkataan anda disini";
var size = 22;
var circleY = 0.75; var circleX = 2;
var letter_spacing = 5;
var diameter = 10;
var rotation = 0.4;
var speed = 0.2;
if (!window.addEventListener && !window.attachEvent || !document.createElement) return;
msg = msg.split('');
var n = msg.length - 1, a = Math.round(size * diameter * 0.208333), currStep = 20,
ymouse = a * circleY + 20, xmouse = a * circleX + 20, y = [], x = [], Y = [], X = [],
o = document.createElement('div'), oi = document.createElement('div'),
b = document.compatMode && document.compatMode != "BackCompat"? document.documentElement : document.body,
mouse = function(e){
e = e || window.event;
ymouse = !isNaN(e.pageY)? e.pageY : e.clientY; // y-position
xmouse = !isNaN(e.pageX)? e.pageX : e.clientX; // x-position
},
makecircle = function(){ // rotation/positioning
if(init.nopy){
o.style.top = (b || document.body).scrollTop + 'px';
o.style.left = (b || document.body).scrollLeft + 'px';
};
currStep -= rotation;
for (var d, i = n; i > -1; --i){ // makes the circle
d = document.getElementById('iemsg' + i).style;
d.top = Math.round(y[i] + a * Math.sin((currStep + i) / letter_spacing) * circleY - 15) + 'px';
d.left = Math.round(x[i] + a * Math.cos((currStep + i) / letter_spacing) * circleX) + 'px';
};
},
drag = function(){ // makes the resistance
y[0] = Y[0] += (ymouse - Y[0]) * speed;
x[0] = X[0] += (xmouse - 20 - X[0]) * speed;
for (var i = n; i > 0; --i){
y[i] = Y[i] += (y[i-1] - Y[i]) * speed;
x[i] = X[i] += (x[i-1] - X[i]) * speed;
};
makecircle();
},
init = function(){ // appends message divs, & sets initial values for positioning arrays
if(!isNaN(window.pageYOffset)){
ymouse += window.pageYOffset;
xmouse += window.pageXOffset;
} else init.nopy = true;
for (var d, i = n; i > -1; --i){
d = document.createElement('div'); d.id = 'iemsg' + i;
d.style.height = d.style.width = a + 'px';
d.appendChild(document.createTextNode(msg[i]));
oi.appendChild(d); y[i] = x[i] = Y[i] = X[i] = 0;
};
o.appendChild(oi); document.body.appendChild(o);
setInterval(drag, 25);
},
ascroll = function(){
ymouse += window.pageYOffset;
xmouse += window.pageXOffset;
window.removeEventListener('scroll', ascroll, false);
};
o.id = 'outerCircleText'; o.style.fontSize = size + 'px';
if (window.addEventListener){
window.addEventListener('load', init, false);
document.addEventListener('mouseover', mouse, false);
document.addEventListener('mousemove', mouse, false);
if (/Apple/.test(navigator.vendor))
window.addEventListener('scroll', ascroll, false);
}
else if (window.attachEvent){
window.attachEvent('onload', init);
document.attachEvent('onmousemove', mouse);
};
})();
</script>

4.Paste ke dalam HTML/Javascript tuh save...

Lihat hasil yer...

24 January 2013

Tutorial 5: cursor comel

Hai...jom sambung dengan tutorial seterusnya...nampak title pon dah tahu...Tujuan cursor comel nih untuk buat cursor ngn gambar pilihan hati...

1.Terjah sini cari cursor yang korang nak.


2. Korang copy url kod Cursor tuh paste kedalam kod bawah nie

<style>body {cursor:url(URL CURSOR KORANG), url(URL CURSOR KORANG), auto;} </style><a href="URL BLOG KORANG/" target=_blank><div style="height: 50px; width: 50px; position: absolute; top: 0px; left: 0px;"> </div></a>

3.Ikut tu yang merah url cursor yang kuning url blog.

4.Layout> Add a gadget> HTML/Javascript.

5.Paste dalam tuh and save...

Try jadi ke tak???



23 January 2013

Tutorial 4: Disable highlight Text

Kali ni highlight text pon tak boleh right click pon tak boleh...susah nak copy entry huahhaha...

1.Login blogspot.

2.Klik layout> Add a gadget> HTML/Javascript.

3.Copy kod bawah ni paste kat situ yer...

<script type="text/javascript">
/***********************************************
* Disable Text Selection script- &#169; Dynamic Drive DHTML code library (www.dynamicdrive.com)
* This notice MUST stay intact for legal use
* Visit Dynamic Drive at http://www.dynamicdrive.com/ for full source code
***********************************************/

function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}

//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>


4.Save and tengok hasil...

Tutorial 3: Disable right click tanpa massage

Jom buat tuto lagi...semalam versi pop up tapi hari ni versi tekan banyak mana pon right click tak akan jadi hehehehe...

1.Login blogspot.

2.Klik Layout> Add a gadget> HTML/Javascript.

3.Copy kod bawah nih pastu kat situ...

<script type="text/javascript">
/***********************************************
* Disable Text Selection script- &#169; Dynamic Drive DHTML code library (www.dynamicdrive.com)
* This notice MUST stay intact for legal use
* Visit Dynamic Drive at http://www.dynamicdrive.com/ for full source code
***********************************************/

function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}

//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>
 4.Save yer jadi ke tak...

22 January 2013

Tutorial 2: Disable right click

Hye...nak try buat tuto but ni tuo no 2 sebab tuto no 1 amik yang timbang berat blog tu yer...

Ok we start tutor nih...


Camtu lah nampak tak bila korang click right click dia akan keluar camtuh yer...

1.Log in blogspot

2.Klik layout >HTML/Javascript

3.Copy kod nih paste kat HTML/Javascript

<script language='JavaScript'> <!-- //Disable right mouse click Script //By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive //For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com var message="Errkkk nak buat apa tuh?"; /////////////////////////////////// function clickIE4(){ if (event.button==2){ alert(message); return false; } } function clickNS4(e){ if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){ if (e.which==2||e.which==3){ alert(message); return false; } } } if (document.layers){ document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN); document.onmousedown=clickNS4; } else if (document.all&&!document.getElementById){ document.onmousedown=clickIE4; } document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false") // --> </script>

4.Yang merah boleh guna perkataan sendiri.

5.Dah paste save yer...

Jadi tak huhuhu first time...Bye

18 January 2013

Final Maharaja Lawak Mega 2012

Banyak hari tak update blog rindu...Ok malam ni malam hari jumaat ada Final Maharaja Lawak Mega 2012...Best lorrr...

Pukul 10.00 nanti start ler tak sabar bebenor nak tunggu...Korang rasa sape menang??? aku rasa Jozan ler sebab tak buat lawak pon dah gelak betul x??? untuk second place Jambu,third place Shiro,fourth place Boboi,Last skali Saywho...Nasib ler tu pon kalau korang undi.


Mesti mantop-mantop punya persembahan hari nie coz dah final so kalau nak group pilihan korang menang undilah yer...Aku pon nak undi nih...

Ok bye...

06 January 2013

Segmen : Saya Blogger Negeri .......

Salam jom join segmen nie...

Klik banner untuk join.

Saya nie Blogger negeri Kedah Darul Aman...

Kat kedah nih best ada boleh pegi jalan-jalan kat semua tempat and antara tempat yang biasa orang negeri lain pegi aku rasa ler Muzium padi and banyak tempat lain...Kat kedah nie makanan biasa jer makan nasi lew huhuhu sebab nama pon "Negeri Jelapang Padi" betul tak... Semua makan ada ler...Kalau datang Kuala Kedah tue mai la makan laksa Telok Kechai huhuhu...

Tag:semua reader blog nih...






05 January 2013

Pencarian Bloglist Feb-Jun 2013 oleh Cerita Kosong Ku

Hye...gud nait... Nak join segmen oleh Cerita Kosong Ku...


Klik banner untuk join.

Nak join klik banner and ikut syarat-syarat tuh senang jer...Ok bye...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...