Blog Afiq Ikmal : January 2013

Jom terjah entry yang lain

30 January 2013

Asyik-asyik buat tuto...

Hyeee!!!nak update lew sikit...ok buat masa nih korang tahu lah aku sedang berjinak-jinak dengan tutorial blog nih nak bagi banyak...Sekarang nih dah sekolah aku pon nak update dua hari sekali tu pon kalau rajin ler hehe...

Buat masa nih tutorial mungkin baru sikit tunggu lama sikit yer...Aku baru nak terfikir nak buat tuto...Ok tak faham tak??? hahahha

Kalau tak faham tuto aku tanya yer nanti kalau ayat aku tu susah and tak jadi aku edit balik yer...

28 January 2013

Tutorial 8: Kotak comel/blockquote

Hai jom belajar kotak comel/blockquote...Kotak blockquote tu macam gambar bawah nie ler...


Camtuh yer comel ker tak??? 

1.Login blogspot.

2.Template> edit HTML> tick expand widget.

3.Copy kod bawah nih.
]]></b:skin>
4. ctrl+f dan paste kod di atas dan tekan enter.

5. Dah jumpa copy kod bawah nie pulak
.post blockquote { background-image:url(URL IMAGE); -moz-border-radius-topleft: 10px; -moz-border-radius-bottomright: 10px; padding: 6px; Border: 3px solid #FF0080; margin:1em 20px; }
6.Paste sebelum/atas kod no3

Yang merah tu background url image korang

Yang kuning tu border korang boleh tukar dengan
1.dashed
2.groove
3.dotted
4.double
5.inset
6.outset
7.ridge
8.hidden

Yang ungu warna border korang boleh tengok sini

7.Save...

Pastu korang boleh ler ikut step yang nie sini

Dah try..ler...kalau tak faham tanya...nanti afiq try ler bagi faham...


Tutorial 7: Cara guna blockquote

Hai...Afiq nak ajar korang cara nak guna blockquote...

Ok senang jer tulis yang yang korang rasa nak blockquote pastu highlight dan tekan



So akan jadi camni

Nama saya Afiq ni blog saya...
Ok nampak kan tapi Afiq punya dah renovate kalau first time guna dia kosong jer...

Ok dah faham...???

26 January 2013

Tutorial 6: Perkataan bergerak mengikuti cursor

Hai!!! jom sambung tuto di blog nih...



Ok afiq nak ajar camna nak buat camtuh nampak tak???  kalau cursor bergerak dia ikut.

1.Login blgspot.

2.Layout> Add a gadget> HTML/Javascript.

3.Copy kod bawah nie.

<style type="text/css">
/* Circle Text Styles */
#outerCircleText {
font-style: normal;
font-weight: normal;
font-family: 'comic sans';
color: #9B1750;
position: absolute;top: 0;left: 0;z-index: 3000;cursor: default;}
#outerCircleText div {position: relative;}
#outerCircleText div div {position: absolute;top: 0;left: 0;text-align: center;}
</style>
<script type="text/javascript">
;(function(){
var msg = "Masukkan Perkataan anda disini";
var size = 22;
var circleY = 0.75; var circleX = 2;
var letter_spacing = 5;
var diameter = 10;
var rotation = 0.4;
var speed = 0.2;
if (!window.addEventListener && !window.attachEvent || !document.createElement) return;
msg = msg.split('');
var n = msg.length - 1, a = Math.round(size * diameter * 0.208333), currStep = 20,
ymouse = a * circleY + 20, xmouse = a * circleX + 20, y = [], x = [], Y = [], X = [],
o = document.createElement('div'), oi = document.createElement('div'),
b = document.compatMode && document.compatMode != "BackCompat"? document.documentElement : document.body,
mouse = function(e){
e = e || window.event;
ymouse = !isNaN(e.pageY)? e.pageY : e.clientY; // y-position
xmouse = !isNaN(e.pageX)? e.pageX : e.clientX; // x-position
},
makecircle = function(){ // rotation/positioning
if(init.nopy){
o.style.top = (b || document.body).scrollTop + 'px';
o.style.left = (b || document.body).scrollLeft + 'px';
};
currStep -= rotation;
for (var d, i = n; i > -1; --i){ // makes the circle
d = document.getElementById('iemsg' + i).style;
d.top = Math.round(y[i] + a * Math.sin((currStep + i) / letter_spacing) * circleY - 15) + 'px';
d.left = Math.round(x[i] + a * Math.cos((currStep + i) / letter_spacing) * circleX) + 'px';
};
},
drag = function(){ // makes the resistance
y[0] = Y[0] += (ymouse - Y[0]) * speed;
x[0] = X[0] += (xmouse - 20 - X[0]) * speed;
for (var i = n; i > 0; --i){
y[i] = Y[i] += (y[i-1] - Y[i]) * speed;
x[i] = X[i] += (x[i-1] - X[i]) * speed;
};
makecircle();
},
init = function(){ // appends message divs, & sets initial values for positioning arrays
if(!isNaN(window.pageYOffset)){
ymouse += window.pageYOffset;
xmouse += window.pageXOffset;
} else init.nopy = true;
for (var d, i = n; i > -1; --i){
d = document.createElement('div'); d.id = 'iemsg' + i;
d.style.height = d.style.width = a + 'px';
d.appendChild(document.createTextNode(msg[i]));
oi.appendChild(d); y[i] = x[i] = Y[i] = X[i] = 0;
};
o.appendChild(oi); document.body.appendChild(o);
setInterval(drag, 25);
},
ascroll = function(){
ymouse += window.pageYOffset;
xmouse += window.pageXOffset;
window.removeEventListener('scroll', ascroll, false);
};
o.id = 'outerCircleText'; o.style.fontSize = size + 'px';
if (window.addEventListener){
window.addEventListener('load', init, false);
document.addEventListener('mouseover', mouse, false);
document.addEventListener('mousemove', mouse, false);
if (/Apple/.test(navigator.vendor))
window.addEventListener('scroll', ascroll, false);
}
else if (window.attachEvent){
window.attachEvent('onload', init);
document.attachEvent('onmousemove', mouse);
};
})();
</script>

4.Paste ke dalam HTML/Javascript tuh save...

Lihat hasil yer...

24 January 2013

Tutorial 5: cursor comel

Hai...jom sambung dengan tutorial seterusnya...nampak title pon dah tahu...Tujuan cursor comel nih untuk buat cursor ngn gambar pilihan hati...

1.Terjah sini cari cursor yang korang nak.


2. Korang copy url kod Cursor tuh paste kedalam kod bawah nie

<style>body {cursor:url(URL CURSOR KORANG), url(URL CURSOR KORANG), auto;} </style><a href="URL BLOG KORANG/" target=_blank><div style="height: 50px; width: 50px; position: absolute; top: 0px; left: 0px;"> </div></a>

3.Ikut tu yang merah url cursor yang kuning url blog.

4.Layout> Add a gadget> HTML/Javascript.

5.Paste dalam tuh and save...

Try jadi ke tak???



23 January 2013

Tutorial 4: Disable highlight Text

Kali ni highlight text pon tak boleh right click pon tak boleh...susah nak copy entry huahhaha...

1.Login blogspot.

2.Klik layout> Add a gadget> HTML/Javascript.

3.Copy kod bawah ni paste kat situ yer...

<script type="text/javascript">
/***********************************************
* Disable Text Selection script- &#169; Dynamic Drive DHTML code library (www.dynamicdrive.com)
* This notice MUST stay intact for legal use
* Visit Dynamic Drive at http://www.dynamicdrive.com/ for full source code
***********************************************/

function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}

//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>


4.Save and tengok hasil...

Tutorial 3: Disable right click tanpa massage

Jom buat tuto lagi...semalam versi pop up tapi hari ni versi tekan banyak mana pon right click tak akan jadi hehehehe...

1.Login blogspot.

2.Klik Layout> Add a gadget> HTML/Javascript.

3.Copy kod bawah nih pastu kat situ...

<script type="text/javascript">
/***********************************************
* Disable Text Selection script- &#169; Dynamic Drive DHTML code library (www.dynamicdrive.com)
* This notice MUST stay intact for legal use
* Visit Dynamic Drive at http://www.dynamicdrive.com/ for full source code
***********************************************/

function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}

//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>
 4.Save yer jadi ke tak...

22 January 2013

Hadiah Giveaway zakat sudah diterima

Hai...sambung balik hhuhuh...Tq kat blogger Izwan http://iznawzi.blogspot.com/ coz dah hantar heehe...Kak ikaa pon dah dapat dah...








Comel tak guitar to makaseh yer...Kalau ada ada lagi giveaway ker segmen bagitahu yer...



Tutorial 2: Disable right click

Hye...nak try buat tuto but ni tuo no 2 sebab tuto no 1 amik yang timbang berat blog tu yer...

Ok we start tutor nih...


Camtu lah nampak tak bila korang click right click dia akan keluar camtuh yer...

1.Log in blogspot

2.Klik layout >HTML/Javascript

3.Copy kod nih paste kat HTML/Javascript

<script language='JavaScript'> <!-- //Disable right mouse click Script //By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive //For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com var message="Errkkk nak buat apa tuh?"; /////////////////////////////////// function clickIE4(){ if (event.button==2){ alert(message); return false; } } function clickNS4(e){ if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){ if (e.which==2||e.which==3){ alert(message); return false; } } } if (document.layers){ document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN); document.onmousedown=clickNS4; } else if (document.all&&!document.getElementById){ document.onmousedown=clickIE4; } document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false") // --> </script>

4.Yang merah boleh guna perkataan sendiri.

5.Dah paste save yer...

Jadi tak huhuhu first time...Bye

18 January 2013

Final Maharaja Lawak Mega 2012

Banyak hari tak update blog rindu...Ok malam ni malam hari jumaat ada Final Maharaja Lawak Mega 2012...Best lorrr...

Pukul 10.00 nanti start ler tak sabar bebenor nak tunggu...Korang rasa sape menang??? aku rasa Jozan ler sebab tak buat lawak pon dah gelak betul x??? untuk second place Jambu,third place Shiro,fourth place Boboi,Last skali Saywho...Nasib ler tu pon kalau korang undi.


Mesti mantop-mantop punya persembahan hari nie coz dah final so kalau nak group pilihan korang menang undilah yer...Aku pon nak undi nih...

Ok bye...

14 January 2013

Sukan ler...

Hai...petang dah nih baru nak balik dari sekolah apa la dya nih...Petang nih aku balik lewat coz aku ada latihan rumah sukan...Huh bau masam baju aku nih...

Walaupun baju aku masam tak bermakna aku nih aktif sukan...Hello aku memang tak suka sukan huhahah kalau nak sukan pon kalau ada mood,kalau setakat main badminton tu ok lah huhuh nih nak lari plak hahahha badan tu dah la lemak berkrim heheh tak obes yer normal...

Memang banyak lah alasan aku bagi...Tapi serius aku tak suka sukan,waktu petang pon tak keluar ayik bukak laptop ni jer...Waktu sukan tadi aku bagi alasan kata aku tak nampak rabun huahhaah memang pon pakai spek heheheh...

Aku just tengok orang lari jer pastu tetiba kawan aku suruh aku angkat dya sebab kaki die krem huhuh kesian aku angkat ler pastu aku try urut....hehehh nak jadi tok bomoh ker???...

Arghhhh huhuh tak yah nak sukan bagai...dah tolong kawan aku masa dah nak abisss lega yeahhh tak yah sukan kahkahkah...jagalah perut nih...

Ok dah...bye....see you again...

12 January 2013

Kursus...

Hye!! banyak hari tak update blog sorry sangat-sangat because skrang nih dh skolah hehheeh,rindu sangat-sangat blog nih...Ok hari ni hari sabtu yer...aku skolah coz ade "Kursus Kepimpinan Pengawas "... 

Pagi-pagi dah datang sekolah huhuhuhu tengah mengantuk hehhe almaklumlah orang lain cuti kita sekolah.Hari ni mula dari 8.00 pagi sampai 12.30 pagi...Best la jugak hari ni but ni baru #sesi pertama yer...Maybe sesi kedua tak buat kat sekolah itu aku tak tahulah...Kalau buat kat tempat lain pon best jugak mana nak tau hehhehe...

Ok pagi nie mula-mula dah sampai tu meleleh air mata coz angin masuk dalam mata...Dah masuk lam skolah tu ramai pengawas and cikgu ramai yang datang coz ada mesyurat Majoriti semua cikgu datang ler...

Pagi-pagi dah masuk makmal komputer...ramainyer...dengar lah cerita cikgu yang dh tak tahan nak tergelak lawaklah katakan... Dah abis tu pegi belakang kantin plak yer...

Walaupon aktiviti hari nie tak banyak maklumlah baru #sesi pertama nanti ada sesi kedua...Dah pegi belakang kantin tu ada sesi suai kenal antara pengawas sesi 2012 dan 2013....hehhe ramai tu...sorang bangun and bagi tahu nama dye pastu orang lain bagi tahu nama dya dan orang sebelah dya begitu dengan orang tepi dya jugak sampai banyak nak  kena hafal hahahha...

Banyak tu kenal sebut pastu cikgu bagi nametag heheh sampaj dekat lelaki selamat coz kena sebut nama kat nametag tu jer...Haahha selamat aku kahkahkahkah.

Dah abis semua tu makan yer...hari ni tengah hari makan nasi lauk ayam ada acar timun,nenas...air mineral jer...

Dah abis tu ada acara pulak kena main pukat dan ikan huhahhaha kan dah cedera sorang hehehhe jatuh coz kena pijak hehheh kesian kat dia...Tukar permainan pulak ayam ngn musang plak hehehee macam budak kecik.

Opsss ada lagi...yang ni aku tak tengok memang kesian tutup mata past jalan kat padang sampai jumpa tiang yang cikgu suruh aku jalan jer...ada yang langgar pokok,ada yang masuk longkang heheehe...Aku jalan entah ke mana ikut jer bunyi diaorang cakap "Dah sampai"...Ada yang silap tiang huahaha...

Tiba giliran perempuan huhahahah yang nak jalan ke tong sampah yang aku nak tergelak hhaha...yang jalan sorang-sorang hahahah kesian...

Acara dah habis cikgu tanya apa yang dapat hari nie??? Diorang ckap lah blablabla hahaah dah abis ... Pastu cikgu nie cerita Katak Pekak dalam loghat kelantan dengar jer dia cerita dia kan orang kelantan hehehe...Pastu ciku cakap "Sapa nak cekelat???" kahkahkah sapa tak tahu cekelat tu apa angkat tangan hahha cekelat tu gula-gula ni bahasa orang kedah yang power lah hahah...

Dah tamat semua nih hahhaa dah penat tulis kahkahkah...Sorry aku mintak maa coz tak letak gambar sebab tak tahu fb cikgu aku hhehe...Ok bye dah abizzz...bye


06 January 2013

Segmen : Saya Blogger Negeri .......

Salam jom join segmen nie...

Klik banner untuk join.

Saya nie Blogger negeri Kedah Darul Aman...

Kat kedah nih best ada boleh pegi jalan-jalan kat semua tempat and antara tempat yang biasa orang negeri lain pegi aku rasa ler Muzium padi and banyak tempat lain...Kat kedah nie makanan biasa jer makan nasi lew huhuhu sebab nama pon "Negeri Jelapang Padi" betul tak... Semua makan ada ler...Kalau datang Kuala Kedah tue mai la makan laksa Telok Kechai huhuhu...

Tag:semua reader blog nih...






Anugerah Juara Lagu ke-27

Dear all bloggers...Hah ade tengok malam ni AJL? huhuh layan huahaa...Sambil type sambil tengok dh berpusing mata nih huhuh...

\

Tak tahu sapa yang nak menang...

Senarai lagu AJL malam nih:
1. Idola (Azlan & The Typewriter) – Audi Mok & Azlan
2. Pelangi Senja (Stacy) – Taja & Tun Teja
3. Anak Kampung (One Nation Emcees & Jimmy Palikat) – Jimmy Palikat
4. Terukir Di Bintang (Yuna) – Yuna Zarai
5. Ombak Rindu (Hafiz & Adira) – Zaidi
6. Tanpamu (Amir Jahari) – Amir Jahari
7. Lagu (Bedroom Sanctuary) – Bo Amir Iqram
8. Teman Pengganti (Black & Malique) – Malique
9. Ku Akui (Hafiz Suip) – Ajai
10. Simetri (Hazama & Amy Search) – Audi Mok & Zel Firdhaus Haduan
11. Andaiku Bercinta Lagi (Mojo) – Edry Abdul Halim
12. Patah Seribu (Shila Amzah) – Shila Amzah

Tu senarai lagu malam nih...Berdebar rasa tak tahu sapa nak menang huhuhu...Ok bye...

05 January 2013

Pencarian Bloglist Feb-Jun 2013 oleh Cerita Kosong Ku

Hye...gud nait... Nak join segmen oleh Cerita Kosong Ku...


Klik banner untuk join.

Nak join klik banner and ikut syarat-syarat tuh senang jer...Ok bye...


Header baru

Hai...Nampak ada perubahan tak? tak lah sangat tukar header tu jer kasi dia lengkung ckit...Pastu tempek menu tab tu dekat header tu...

Before


After


Beza sikit jer tak banyak pon...pastu bagi border main outer tu dari 2px ke 1 px...Hurm...and footer yang lengkung ta jadi lah entah sebab apa bila upload dia senget ckit hurm...

Ok tu jer nak kasi tahu esok maybe ada entri k bye...


04 January 2013

Menu malam:satay

Hey...gud nait...Kenyang giler...lepas makan satay nih huahhaa...sodap sapa nak? gi beli sendiri...Hari ni pasar malam kat taman nih so aku beli satay tue huahhah sodap...


Nampak tue sedap kan huaha terliur...aku beli ckit jer untuk aku huahah..Tapi aku beli satay tu tak besar sangat cam satay kajang...Tak besar pon jadilah asalkan aku makan jer apa yang aku beli huhuhu...

Oklah ckit jer nak post...bukan nak menunjuk yer nak post jer huahhaah...

03 January 2013

Banyaknya...

Hai...gud nait...bukak-bukak sekolah jer dah ada kerja skolah adesss banyak la jugak cuti 2 hari jer huahaah...Buat jer lah,nasib nota kena buat sendiri huahaha buat pendek-pendek sudah huhaahha...

Lepas nie update sikit-sikit jer tapi mungkin lebih aktif dari tahun lepas  mana nak tau kan...Nak kena bahagi masa yer...Tapi kalau tak update rasa cam tak lengkap hidup huahah,kalau nak update jer tiba-tiba tak der idea huahaha sedih huahaha...

Blog nie pon akan ada perubahan siki-sikit jer tu pon kalau dok tengok balik tuto kalau tak lantak jer huahah...Tips tu ckit jer lama dah tak buat nanti lah yer tak dak idea malam nie huhahah esok maybe ada hurm....

Klah bye ...Aku nak on9 fb plak yer korang jom chat huhuhu...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...