Blog Afiq Ikmal : 2013

Jom terjah entry yang lain

17 November 2013

NEW Hobby!

Assalamualaikum...

Now, hobby baru aku bela ikan guppy serius cantik harga pon....... comel je ikan ni kecik2.Masa aku darjah 4 or 5 cmtuh dah penah bela and dah beranak tapi mase tuh aku balik kampung bile sampai jer dah bercambah dan ade yang mati...

Tapi skarang dah mulakan balik aku beli dekat kedai:
Jantan-RM 2.00
Betina-RM 3.00

Mahal kan??? mahal kowt dulu dalam seringgit gitu lah skarang huhuhuhuh... Takpa sebabkan cantiklah aku nak beli jugak...Malam tuh mak aku bawak balik ikan guppy ntah uncle sebelah rumah ayah sedara bagi punya lah best wakakakak...banyak kot....

Ikan nih senang lah jugak nak jga tapi air kena bersih suhu pun kena suhu bilik tuh dh kira ok...Makanan aku songlap dari rumah atuk aku kihkihkih tumbuk bagii hancur...

Ikan ni senang nak bela dan senang nak biak...tapi kna tahu yang jantan ngan betina lah hihih kalau x dak jantan or betina camner nak biak???

(google)

Ni guppy jantan ekor dya lebih cantik and warna warni...


Ni guppy betina...

Tak nafikan guppy jantan lagi cantik kan....ye tak...

Ikan ni senang sangat nak biak sekali beranak boleh jadi 10-20 ekor dan maybe lebih tapi kena asingkan dari induk dya lah...Ikan yang dah mengandung tuh eloklah asingkan dye dari ikan jantan...Ikan aku dah 3 ekor beranak memang banyak sangat anak dya kena simpan dulu bagi besar warna pon belum keluar...

Memang seronok bela ikan nih lagi cantik kalau letak dalam akuarium yang dihias elok2...

OK setakat ni jer post aku.. Saya suka ikan saya macam cantik jer,Macam comel jer kahkahkahkah.....Bye

11 November 2013

Kembali Menulis...

Salam...Fuh memang lama aku tak bukak blog nih...serius kekok nak tulis hurmmm dah lebih kurang 5 bulan kot...Last "Entry" pon bulan lima....

Disebabkan PBSMR lah aku tak leh nak taip banyak2 blog nih terpaksalah cocentrate untuk PBS and exam kang x dapat A punah  aku....So hujung2 tahun dah nak cuti sekolah nih baru nak boleh tulis balik...

Next year,form 3 lagi lah tak tahu nak cakap ape...mesti PBS banyak kan??? 
periksa ade ke tak de pon tak tau...Banyak tol kerja kena buat...Fail semua subjek plak tuh memang banyak kdg2 pening nak susun...

Kalau pelajar pening cikgu lagi lah kena key-in markah kesian nasib lah internet rumah mana yang laju kena yang slow hehehhheh jaga lah sampai pagi....Kesian sampai demam2 pon ada hurmmmm....ni dah nak akhir tahun lagi lah sibuk nak key-in mungkin sesak ramai yang nak guna...

K lah kat sini jer kot post malam nih nak buat keje lain plak bye....Assalamualaikum




01 May 2013

Bahaya makan sate???

Sate memang makanan 'feveret' aku sedap kan ermmm ade sate daging,ade sate ayam ade sate kambing ada sate ikan ada sate kuda(tak penah makan) & lain2 aku tak tahu..


Ok sebenarnye bukan sate saja maknan yang di panggang atas arang lepas dah makan tuh kena makan timun sebab bersama karbon yang terhasil selepas pembakaran akan mendatangkan kesan karsinogen! Apa bendanya karsinogen tu? (Ianya ialah suatu keadaan yang menyebabkan barah). Timun pula adalah anti-karsinogen... So kalau sate nie pasangan kembar dia mesti timun kan ??? So makan timun untuk elakkan barah...

21 April 2013

Gwiyomi

Hye... lama tak update blog nih rindu sangat cam rasa pelik pula bila lama tak update heheeheh....Aku memang free sekarang yer...Aku nak citer pasal gwiyomi nh heehe best kot jum tengok...


Best comel kan orang Malaysia nih cam artis korea hehe :D...
Jom buat video gwiyomi post heehehe :D bye...

16 March 2013

Tutorial 11: Scroll bar berwarna

Jom buat kalao nak blog cantik heheeh.



1. Dashboard > Design > Edit Html > Tick Expand Widget Templates

2.Tekan Ctrl+f serentak , cari kod ini :

]]></b:skin>
3. Kalau dah jumpa copy kod ni pulak yer...


::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #ffffff;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #ff3399;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
border: 1px solid #ffffff;
4.Pastu kod tu atas kod  ]]></b:skin>

*boleh tukar warna ikut korang:
ungu : warna background scroll bar
merah : warna scroll bar
hijau : warna border scroll bar

5.Warna boleh cari sini...

6.Preview and save jadi tak hehehe :D

Tutorial 10: Link berpelangi

Wah lama tak buat tuto hehh jom buat tuto :D...

1.Login ke Blogspot .

2. Klik Layout/design > klik  Edit HTML

3.Ctrl+f Cari kod ni
<body>

4.Copy code di bawah dan paste diatas code  <body> 


<script src="http://h1.ripway.com/hanatrg/rainbow.js"></script>
5.Save dan tengok hasilnya. Bila anda klik link2 di dalam blog anda dia akan berwarna-warni.

02 March 2013

Huwaaa!!! esok exam!!!

No hye today!!! huwaaa esok exam wah seram sejuk aku!!! Huh exam lah sangat amik soalan PBS jer...Soalan PBS pon susahh jugak hadoi!!!

Nasib malang tol!!! nape lah exam awal sangat baru nak enjoy belajar 2 bulan nih hurmmm...Buku tu pon nipis lagi...

Jawab jelah soalan tuh PBS pon PBS lahhhh.....Aku pon tak tahu lah semua tuh hurmmm...Aku hairan tol lah kenapa PBS nih wujud erk???

Tak fahamlah kenapa PMR tukar ke PBS ??? Walaupun tukar jadi lebih susah aku rasa lebih selesa dengan PBS sebab maybe takder PMR mungkin ada hikmah disebalik semua nih....Mungkin aku tak dapat result elok dalam PMR mungkin aku akan dapat esult elok dalam PBS mana tahu hehee....

Apa pun esok exam korang doakan aku yer... bye :D

27 February 2013

Sibuk gila!!!

Hye!!! lama jugak tak update tunggu time jer bila nak update hurmm... Ok now i'm busy gilerrr kerja skolah pon kalau tak der sehari tak sah...Hurmmmm bila masa nak update blog tersayang nih eheh...

Serius aku tak tipu blog nih dah tergendala!!! grrr sapa nak urus??? ok takpa i know i know......aku jugak yang kena urus hurmmm...Grrr nak cita habis-habislah...

Now,aku tengah study sambil buka blog nih...Seriously, aku rasa macam pelik bila tak buka blog lama!!! knapa erkkk??? Huh biarlah tunggu aku free dulu, habis exam rajinlah aku update blog nih...

Ok bye sedih plak nak tinggal blog ni kejap hurmmm...

16 February 2013

Esok dah nak sekolah

Hai uollzzz...esok dah nak skolah blog ni pon tak urus lagi denagn tutorial-nyer tips-nyer hahah...Kesian kat blog nih semakin hri semakin terabai...

Okay for the tuto aku tak tahu bila nak buat sempat ker tak tahu folio tak siap lagi, grrrr kerja skolah nth ada ker tak coz dh seminggu dh cuti raya china heheh...Ish tak kan ada kerja skolah kot hari khamis mana belajar..grrrrrrrr....

Biarlah janji folio tu dah sikit lagi tinggal cover jer...Hahah esok dah nak pegi skolah rasa cam nak cuti lama ja....Kahkahkah tak puas cuti..grrrrrrr XD..

Serius nak cuti panjang........hurm buat skolah sendiri lah senang...Tulah jawapan yang keluar kalau nak cuti panjang...

Ok..before post aku nak ucapakan "Gong Xi Fa Cai" heheh walaupon dah lewat hurmm biar lah.......Ok bye...

12 February 2013

Beberapa hari tak update

Hye uolls...lama aku tak update coz aku pegi balik kampung ada kenduri cousin...3 hari tuh aku balik sabtu sampai isnin...Nak update pon tak boleh coz orang ramai tido kat sana kang hilang laptop nie tak pasal...

Cousin aku tu perempuan aku tak ada gambar masa kenduri dia malas nak tangkap hehhe...but yang sebelah suami dia ada lah hehhe amik kat fb cousin aku lagi sorang.Kalau ada gambar aku letak...


Jom tengok gambar lain...


Nie aku punya...


Nie mak aku yang punya...

Apa benda tuh??? hehe badge untuk 'bentara' kenduri banyak giler....yang ayah aku punya ntah letak mana tak nak pakai sebab kerja banyak...Kan senang pakai badge jer terus tak payahlah pakai ribbon dengan bunga yang ntah pape lagi haaha...Tq to my cousin hehhe comel badge tu...

Ok lah nak out dah bye...



08 February 2013

Jom teman aku kat marshable

Hai gudnait...tak rasa nak tidur pon lagi boring alang-alang tak dak kerja post pilah apa pon...

Jom ler teman aku kat marshable huhuhu boring sikit jer yang add kahkahkah...Nak daftar??? senang jer klik sini...Menarik lah jugak ada tv onine,radio online,filem,drama terkini,cite P.Ramlee and banyak lagi serius...

Nah ni url aku punya marshable http://www.marshable.net/muhammad_afiq_ikmal/ kalau ada mase tolong add as friend yer.....

Okeyh jangan lupa add.....

07 February 2013

Tutorial 9: Kotak comel/blockquote versi2

Hai...lama tak post entri nih tuto seterusnyer ok...



Ikut langkah ni...

1.Login blogspot.

2.Template> edit HTML> tick expand widget.

3.Copy kod bawah nih.
.post-body blockquote {
4. ctrl+f dan paste kod di atas dan tekan enter.

5.Dah jumpa copy kod bawah nie pulak pastekan di atas / sebelum code .post-body blockquote {
background: #ceefff;
border-top: 1px dashed #3da7ee;
border-bottom: 1px dashed #3da7ee;
border-right: 7px solid #3da7ee;
border-left: 7px solid #3da7ee;
padding:6px;
}
Ungu: mengikut ketebalan kotak.
Merah: border boleh tukar mengikut kesukaan.
Kuning: warna background tengok sini
Hijau: warna border tengok sini

Langkah 2

Jika tidak menjumpai kod ini  .post-body blockquote {  copy kod bawah ni 
.post-body {
pastekan  .post-body blockquote { di atas code .post-body { supaya korang boleh masukkan code langkah kelima tadi

6.save lah hasil korang

30 January 2013

Asyik-asyik buat tuto...

Hyeee!!!nak update lew sikit...ok buat masa nih korang tahu lah aku sedang berjinak-jinak dengan tutorial blog nih nak bagi banyak...Sekarang nih dah sekolah aku pon nak update dua hari sekali tu pon kalau rajin ler hehe...

Buat masa nih tutorial mungkin baru sikit tunggu lama sikit yer...Aku baru nak terfikir nak buat tuto...Ok tak faham tak??? hahahha

Kalau tak faham tuto aku tanya yer nanti kalau ayat aku tu susah and tak jadi aku edit balik yer...

28 January 2013

Tutorial 8: Kotak comel/blockquote

Hai jom belajar kotak comel/blockquote...Kotak blockquote tu macam gambar bawah nie ler...


Camtuh yer comel ker tak??? 

1.Login blogspot.

2.Template> edit HTML> tick expand widget.

3.Copy kod bawah nih.
]]></b:skin>
4. ctrl+f dan paste kod di atas dan tekan enter.

5. Dah jumpa copy kod bawah nie pulak
.post blockquote { background-image:url(URL IMAGE); -moz-border-radius-topleft: 10px; -moz-border-radius-bottomright: 10px; padding: 6px; Border: 3px solid #FF0080; margin:1em 20px; }
6.Paste sebelum/atas kod no3

Yang merah tu background url image korang

Yang kuning tu border korang boleh tukar dengan
1.dashed
2.groove
3.dotted
4.double
5.inset
6.outset
7.ridge
8.hidden

Yang ungu warna border korang boleh tengok sini

7.Save...

Pastu korang boleh ler ikut step yang nie sini

Dah try..ler...kalau tak faham tanya...nanti afiq try ler bagi faham...


Tutorial 7: Cara guna blockquote

Hai...Afiq nak ajar korang cara nak guna blockquote...

Ok senang jer tulis yang yang korang rasa nak blockquote pastu highlight dan tekan



So akan jadi camni

Nama saya Afiq ni blog saya...
Ok nampak kan tapi Afiq punya dah renovate kalau first time guna dia kosong jer...

Ok dah faham...???

26 January 2013

Tutorial 6: Perkataan bergerak mengikuti cursor

Hai!!! jom sambung tuto di blog nih...



Ok afiq nak ajar camna nak buat camtuh nampak tak???  kalau cursor bergerak dia ikut.

1.Login blgspot.

2.Layout> Add a gadget> HTML/Javascript.

3.Copy kod bawah nie.

<style type="text/css">
/* Circle Text Styles */
#outerCircleText {
font-style: normal;
font-weight: normal;
font-family: 'comic sans';
color: #9B1750;
position: absolute;top: 0;left: 0;z-index: 3000;cursor: default;}
#outerCircleText div {position: relative;}
#outerCircleText div div {position: absolute;top: 0;left: 0;text-align: center;}
</style>
<script type="text/javascript">
;(function(){
var msg = "Masukkan Perkataan anda disini";
var size = 22;
var circleY = 0.75; var circleX = 2;
var letter_spacing = 5;
var diameter = 10;
var rotation = 0.4;
var speed = 0.2;
if (!window.addEventListener && !window.attachEvent || !document.createElement) return;
msg = msg.split('');
var n = msg.length - 1, a = Math.round(size * diameter * 0.208333), currStep = 20,
ymouse = a * circleY + 20, xmouse = a * circleX + 20, y = [], x = [], Y = [], X = [],
o = document.createElement('div'), oi = document.createElement('div'),
b = document.compatMode && document.compatMode != "BackCompat"? document.documentElement : document.body,
mouse = function(e){
e = e || window.event;
ymouse = !isNaN(e.pageY)? e.pageY : e.clientY; // y-position
xmouse = !isNaN(e.pageX)? e.pageX : e.clientX; // x-position
},
makecircle = function(){ // rotation/positioning
if(init.nopy){
o.style.top = (b || document.body).scrollTop + 'px';
o.style.left = (b || document.body).scrollLeft + 'px';
};
currStep -= rotation;
for (var d, i = n; i > -1; --i){ // makes the circle
d = document.getElementById('iemsg' + i).style;
d.top = Math.round(y[i] + a * Math.sin((currStep + i) / letter_spacing) * circleY - 15) + 'px';
d.left = Math.round(x[i] + a * Math.cos((currStep + i) / letter_spacing) * circleX) + 'px';
};
},
drag = function(){ // makes the resistance
y[0] = Y[0] += (ymouse - Y[0]) * speed;
x[0] = X[0] += (xmouse - 20 - X[0]) * speed;
for (var i = n; i > 0; --i){
y[i] = Y[i] += (y[i-1] - Y[i]) * speed;
x[i] = X[i] += (x[i-1] - X[i]) * speed;
};
makecircle();
},
init = function(){ // appends message divs, & sets initial values for positioning arrays
if(!isNaN(window.pageYOffset)){
ymouse += window.pageYOffset;
xmouse += window.pageXOffset;
} else init.nopy = true;
for (var d, i = n; i > -1; --i){
d = document.createElement('div'); d.id = 'iemsg' + i;
d.style.height = d.style.width = a + 'px';
d.appendChild(document.createTextNode(msg[i]));
oi.appendChild(d); y[i] = x[i] = Y[i] = X[i] = 0;
};
o.appendChild(oi); document.body.appendChild(o);
setInterval(drag, 25);
},
ascroll = function(){
ymouse += window.pageYOffset;
xmouse += window.pageXOffset;
window.removeEventListener('scroll', ascroll, false);
};
o.id = 'outerCircleText'; o.style.fontSize = size + 'px';
if (window.addEventListener){
window.addEventListener('load', init, false);
document.addEventListener('mouseover', mouse, false);
document.addEventListener('mousemove', mouse, false);
if (/Apple/.test(navigator.vendor))
window.addEventListener('scroll', ascroll, false);
}
else if (window.attachEvent){
window.attachEvent('onload', init);
document.attachEvent('onmousemove', mouse);
};
})();
</script>

4.Paste ke dalam HTML/Javascript tuh save...

Lihat hasil yer...

24 January 2013

Tutorial 5: cursor comel

Hai...jom sambung dengan tutorial seterusnya...nampak title pon dah tahu...Tujuan cursor comel nih untuk buat cursor ngn gambar pilihan hati...

1.Terjah sini cari cursor yang korang nak.


2. Korang copy url kod Cursor tuh paste kedalam kod bawah nie

<style>body {cursor:url(URL CURSOR KORANG), url(URL CURSOR KORANG), auto;} </style><a href="URL BLOG KORANG/" target=_blank><div style="height: 50px; width: 50px; position: absolute; top: 0px; left: 0px;"> </div></a>

3.Ikut tu yang merah url cursor yang kuning url blog.

4.Layout> Add a gadget> HTML/Javascript.

5.Paste dalam tuh and save...

Try jadi ke tak???



23 January 2013

Tutorial 4: Disable highlight Text

Kali ni highlight text pon tak boleh right click pon tak boleh...susah nak copy entry huahhaha...

1.Login blogspot.

2.Klik layout> Add a gadget> HTML/Javascript.

3.Copy kod bawah ni paste kat situ yer...

<script type="text/javascript">
/***********************************************
* Disable Text Selection script- &#169; Dynamic Drive DHTML code library (www.dynamicdrive.com)
* This notice MUST stay intact for legal use
* Visit Dynamic Drive at http://www.dynamicdrive.com/ for full source code
***********************************************/

function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}

//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>


4.Save and tengok hasil...

Tutorial 3: Disable right click tanpa massage

Jom buat tuto lagi...semalam versi pop up tapi hari ni versi tekan banyak mana pon right click tak akan jadi hehehehe...

1.Login blogspot.

2.Klik Layout> Add a gadget> HTML/Javascript.

3.Copy kod bawah nih pastu kat situ...

<script type="text/javascript">
/***********************************************
* Disable Text Selection script- &#169; Dynamic Drive DHTML code library (www.dynamicdrive.com)
* This notice MUST stay intact for legal use
* Visit Dynamic Drive at http://www.dynamicdrive.com/ for full source code
***********************************************/

function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}

//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>
 4.Save yer jadi ke tak...

22 January 2013

Hadiah Giveaway zakat sudah diterima

Hai...sambung balik hhuhuh...Tq kat blogger Izwan http://iznawzi.blogspot.com/ coz dah hantar heehe...Kak ikaa pon dah dapat dah...








Comel tak guitar to makaseh yer...Kalau ada ada lagi giveaway ker segmen bagitahu yer...



Tutorial 2: Disable right click

Hye...nak try buat tuto but ni tuo no 2 sebab tuto no 1 amik yang timbang berat blog tu yer...

Ok we start tutor nih...


Camtu lah nampak tak bila korang click right click dia akan keluar camtuh yer...

1.Log in blogspot

2.Klik layout >HTML/Javascript

3.Copy kod nih paste kat HTML/Javascript

<script language='JavaScript'> <!-- //Disable right mouse click Script //By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive //For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com var message="Errkkk nak buat apa tuh?"; /////////////////////////////////// function clickIE4(){ if (event.button==2){ alert(message); return false; } } function clickNS4(e){ if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){ if (e.which==2||e.which==3){ alert(message); return false; } } } if (document.layers){ document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN); document.onmousedown=clickNS4; } else if (document.all&&!document.getElementById){ document.onmousedown=clickIE4; } document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false") // --> </script>

4.Yang merah boleh guna perkataan sendiri.

5.Dah paste save yer...

Jadi tak huhuhu first time...Bye

18 January 2013

Final Maharaja Lawak Mega 2012

Banyak hari tak update blog rindu...Ok malam ni malam hari jumaat ada Final Maharaja Lawak Mega 2012...Best lorrr...

Pukul 10.00 nanti start ler tak sabar bebenor nak tunggu...Korang rasa sape menang??? aku rasa Jozan ler sebab tak buat lawak pon dah gelak betul x??? untuk second place Jambu,third place Shiro,fourth place Boboi,Last skali Saywho...Nasib ler tu pon kalau korang undi.


Mesti mantop-mantop punya persembahan hari nie coz dah final so kalau nak group pilihan korang menang undilah yer...Aku pon nak undi nih...

Ok bye...

14 January 2013

Sukan ler...

Hai...petang dah nih baru nak balik dari sekolah apa la dya nih...Petang nih aku balik lewat coz aku ada latihan rumah sukan...Huh bau masam baju aku nih...

Walaupun baju aku masam tak bermakna aku nih aktif sukan...Hello aku memang tak suka sukan huhahah kalau nak sukan pon kalau ada mood,kalau setakat main badminton tu ok lah huhuh nih nak lari plak hahahha badan tu dah la lemak berkrim heheh tak obes yer normal...

Memang banyak lah alasan aku bagi...Tapi serius aku tak suka sukan,waktu petang pon tak keluar ayik bukak laptop ni jer...Waktu sukan tadi aku bagi alasan kata aku tak nampak rabun huahhaah memang pon pakai spek heheheh...

Aku just tengok orang lari jer pastu tetiba kawan aku suruh aku angkat dya sebab kaki die krem huhuh kesian aku angkat ler pastu aku try urut....hehehh nak jadi tok bomoh ker???...

Arghhhh huhuh tak yah nak sukan bagai...dah tolong kawan aku masa dah nak abisss lega yeahhh tak yah sukan kahkahkah...jagalah perut nih...

Ok dah...bye....see you again...

12 January 2013

Kursus...

Hye!! banyak hari tak update blog sorry sangat-sangat because skrang nih dh skolah hehheeh,rindu sangat-sangat blog nih...Ok hari ni hari sabtu yer...aku skolah coz ade "Kursus Kepimpinan Pengawas "... 

Pagi-pagi dah datang sekolah huhuhuhu tengah mengantuk hehhe almaklumlah orang lain cuti kita sekolah.Hari ni mula dari 8.00 pagi sampai 12.30 pagi...Best la jugak hari ni but ni baru #sesi pertama yer...Maybe sesi kedua tak buat kat sekolah itu aku tak tahulah...Kalau buat kat tempat lain pon best jugak mana nak tau hehhehe...

Ok pagi nie mula-mula dah sampai tu meleleh air mata coz angin masuk dalam mata...Dah masuk lam skolah tu ramai pengawas and cikgu ramai yang datang coz ada mesyurat Majoriti semua cikgu datang ler...

Pagi-pagi dah masuk makmal komputer...ramainyer...dengar lah cerita cikgu yang dh tak tahan nak tergelak lawaklah katakan... Dah abis tu pegi belakang kantin plak yer...

Walaupon aktiviti hari nie tak banyak maklumlah baru #sesi pertama nanti ada sesi kedua...Dah pegi belakang kantin tu ada sesi suai kenal antara pengawas sesi 2012 dan 2013....hehhe ramai tu...sorang bangun and bagi tahu nama dye pastu orang lain bagi tahu nama dya dan orang sebelah dya begitu dengan orang tepi dya jugak sampai banyak nak  kena hafal hahahha...

Banyak tu kenal sebut pastu cikgu bagi nametag heheh sampaj dekat lelaki selamat coz kena sebut nama kat nametag tu jer...Haahha selamat aku kahkahkahkah.

Dah abis semua tu makan yer...hari ni tengah hari makan nasi lauk ayam ada acar timun,nenas...air mineral jer...

Dah abis tu ada acara pulak kena main pukat dan ikan huhahhaha kan dah cedera sorang hehehhe jatuh coz kena pijak hehheh kesian kat dia...Tukar permainan pulak ayam ngn musang plak hehehee macam budak kecik.

Opsss ada lagi...yang ni aku tak tengok memang kesian tutup mata past jalan kat padang sampai jumpa tiang yang cikgu suruh aku jalan jer...ada yang langgar pokok,ada yang masuk longkang heheehe...Aku jalan entah ke mana ikut jer bunyi diaorang cakap "Dah sampai"...Ada yang silap tiang huahaha...

Tiba giliran perempuan huhahahah yang nak jalan ke tong sampah yang aku nak tergelak hhaha...yang jalan sorang-sorang hahahah kesian...

Acara dah habis cikgu tanya apa yang dapat hari nie??? Diorang ckap lah blablabla hahaah dah abis ... Pastu cikgu nie cerita Katak Pekak dalam loghat kelantan dengar jer dia cerita dia kan orang kelantan hehehe...Pastu ciku cakap "Sapa nak cekelat???" kahkahkah sapa tak tahu cekelat tu apa angkat tangan hahha cekelat tu gula-gula ni bahasa orang kedah yang power lah hahah...

Dah tamat semua nih hahhaa dah penat tulis kahkahkah...Sorry aku mintak maa coz tak letak gambar sebab tak tahu fb cikgu aku hhehe...Ok bye dah abizzz...bye


06 January 2013

Segmen : Saya Blogger Negeri .......

Salam jom join segmen nie...

Klik banner untuk join.

Saya nie Blogger negeri Kedah Darul Aman...

Kat kedah nih best ada boleh pegi jalan-jalan kat semua tempat and antara tempat yang biasa orang negeri lain pegi aku rasa ler Muzium padi and banyak tempat lain...Kat kedah nie makanan biasa jer makan nasi lew huhuhu sebab nama pon "Negeri Jelapang Padi" betul tak... Semua makan ada ler...Kalau datang Kuala Kedah tue mai la makan laksa Telok Kechai huhuhu...

Tag:semua reader blog nih...






Anugerah Juara Lagu ke-27

Dear all bloggers...Hah ade tengok malam ni AJL? huhuh layan huahaa...Sambil type sambil tengok dh berpusing mata nih huhuh...

\

Tak tahu sapa yang nak menang...

Senarai lagu AJL malam nih:
1. Idola (Azlan & The Typewriter) – Audi Mok & Azlan
2. Pelangi Senja (Stacy) – Taja & Tun Teja
3. Anak Kampung (One Nation Emcees & Jimmy Palikat) – Jimmy Palikat
4. Terukir Di Bintang (Yuna) – Yuna Zarai
5. Ombak Rindu (Hafiz & Adira) – Zaidi
6. Tanpamu (Amir Jahari) – Amir Jahari
7. Lagu (Bedroom Sanctuary) – Bo Amir Iqram
8. Teman Pengganti (Black & Malique) – Malique
9. Ku Akui (Hafiz Suip) – Ajai
10. Simetri (Hazama & Amy Search) – Audi Mok & Zel Firdhaus Haduan
11. Andaiku Bercinta Lagi (Mojo) – Edry Abdul Halim
12. Patah Seribu (Shila Amzah) – Shila Amzah

Tu senarai lagu malam nih...Berdebar rasa tak tahu sapa nak menang huhuhu...Ok bye...

05 January 2013

Pencarian Bloglist Feb-Jun 2013 oleh Cerita Kosong Ku

Hye...gud nait... Nak join segmen oleh Cerita Kosong Ku...


Klik banner untuk join.

Nak join klik banner and ikut syarat-syarat tuh senang jer...Ok bye...


Header baru

Hai...Nampak ada perubahan tak? tak lah sangat tukar header tu jer kasi dia lengkung ckit...Pastu tempek menu tab tu dekat header tu...

Before


After


Beza sikit jer tak banyak pon...pastu bagi border main outer tu dari 2px ke 1 px...Hurm...and footer yang lengkung ta jadi lah entah sebab apa bila upload dia senget ckit hurm...

Ok tu jer nak kasi tahu esok maybe ada entri k bye...


04 January 2013

Menu malam:satay

Hey...gud nait...Kenyang giler...lepas makan satay nih huahhaa...sodap sapa nak? gi beli sendiri...Hari ni pasar malam kat taman nih so aku beli satay tue huahhah sodap...


Nampak tue sedap kan huaha terliur...aku beli ckit jer untuk aku huahah..Tapi aku beli satay tu tak besar sangat cam satay kajang...Tak besar pon jadilah asalkan aku makan jer apa yang aku beli huhuhu...

Oklah ckit jer nak post...bukan nak menunjuk yer nak post jer huahhaah...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...