Blog Afiq Ikmal : 2013

Jom terjah entry yang lain

11 November 2013

Kembali Menulis...

Salam...Fuh memang lama aku tak bukak blog nih...serius kekok nak tulis hurmmm dah lebih kurang 5 bulan kot...Last "Entry" pon bulan lima....

Disebabkan PBSMR lah aku tak leh nak taip banyak2 blog nih terpaksalah cocentrate untuk PBS and exam kang x dapat A punah  aku....So hujung2 tahun dah nak cuti sekolah nih baru nak boleh tulis balik...

Next year,form 3 lagi lah tak tahu nak cakap ape...mesti PBS banyak kan??? 
periksa ade ke tak de pon tak tau...Banyak tol kerja kena buat...Fail semua subjek plak tuh memang banyak kdg2 pening nak susun...

Kalau pelajar pening cikgu lagi lah kena key-in markah kesian nasib lah internet rumah mana yang laju kena yang slow hehehhheh jaga lah sampai pagi....Kesian sampai demam2 pon ada hurmmmm....ni dah nak akhir tahun lagi lah sibuk nak key-in mungkin sesak ramai yang nak guna...

K lah kat sini jer kot post malam nih nak buat keje lain plak bye....Assalamualaikum




01 May 2013

Bahaya makan sate???

Sate memang makanan 'feveret' aku sedap kan ermmm ade sate daging,ade sate ayam ade sate kambing ada sate ikan ada sate kuda(tak penah makan) & lain2 aku tak tahu..


Ok sebenarnye bukan sate saja maknan yang di panggang atas arang lepas dah makan tuh kena makan timun sebab bersama karbon yang terhasil selepas pembakaran akan mendatangkan kesan karsinogen! Apa bendanya karsinogen tu? (Ianya ialah suatu keadaan yang menyebabkan barah). Timun pula adalah anti-karsinogen... So kalau sate nie pasangan kembar dia mesti timun kan ??? So makan timun untuk elakkan barah...

16 March 2013

Tutorial 11: Scroll bar berwarna

Jom buat kalao nak blog cantik heheeh.



1. Dashboard > Design > Edit Html > Tick Expand Widget Templates

2.Tekan Ctrl+f serentak , cari kod ini :

]]></b:skin>
3. Kalau dah jumpa copy kod ni pulak yer...


::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #ffffff;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #ff3399;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
border: 1px solid #ffffff;
4.Pastu kod tu atas kod  ]]></b:skin>

*boleh tukar warna ikut korang:
ungu : warna background scroll bar
merah : warna scroll bar
hijau : warna border scroll bar

5.Warna boleh cari sini...

6.Preview and save jadi tak hehehe :D

Tutorial 10: Link berpelangi

Wah lama tak buat tuto hehh jom buat tuto :D...

1.Login ke Blogspot .

2. Klik Layout/design > klik  Edit HTML

3.Ctrl+f Cari kod ni
<body>

4.Copy code di bawah dan paste diatas code  <body> 


<script src="http://h1.ripway.com/hanatrg/rainbow.js"></script>
5.Save dan tengok hasilnya. Bila anda klik link2 di dalam blog anda dia akan berwarna-warni.

07 February 2013

Tutorial 9: Kotak comel/blockquote versi2

Hai...lama tak post entri nih tuto seterusnyer ok...



Ikut langkah ni...

1.Login blogspot.

2.Template> edit HTML> tick expand widget.

3.Copy kod bawah nih.
.post-body blockquote {
4. ctrl+f dan paste kod di atas dan tekan enter.

5.Dah jumpa copy kod bawah nie pulak pastekan di atas / sebelum code .post-body blockquote {
background: #ceefff;
border-top: 1px dashed #3da7ee;
border-bottom: 1px dashed #3da7ee;
border-right: 7px solid #3da7ee;
border-left: 7px solid #3da7ee;
padding:6px;
}
Ungu: mengikut ketebalan kotak.
Merah: border boleh tukar mengikut kesukaan.
Kuning: warna background tengok sini
Hijau: warna border tengok sini

Langkah 2

Jika tidak menjumpai kod ini  .post-body blockquote {  copy kod bawah ni 
.post-body {
pastekan  .post-body blockquote { di atas code .post-body { supaya korang boleh masukkan code langkah kelima tadi

6.save lah hasil korang

28 January 2013

Tutorial 8: Kotak comel/blockquote

Hai jom belajar kotak comel/blockquote...Kotak blockquote tu macam gambar bawah nie ler...


Camtuh yer comel ker tak??? 

1.Login blogspot.

2.Template> edit HTML> tick expand widget.

3.Copy kod bawah nih.
]]></b:skin>
4. ctrl+f dan paste kod di atas dan tekan enter.

5. Dah jumpa copy kod bawah nie pulak
.post blockquote { background-image:url(URL IMAGE); -moz-border-radius-topleft: 10px; -moz-border-radius-bottomright: 10px; padding: 6px; Border: 3px solid #FF0080; margin:1em 20px; }
6.Paste sebelum/atas kod no3

Yang merah tu background url image korang

Yang kuning tu border korang boleh tukar dengan
1.dashed
2.groove
3.dotted
4.double
5.inset
6.outset
7.ridge
8.hidden

Yang ungu warna border korang boleh tengok sini

7.Save...

Pastu korang boleh ler ikut step yang nie sini

Dah try..ler...kalau tak faham tanya...nanti afiq try ler bagi faham...


Tutorial 7: Cara guna blockquote

Hai...Afiq nak ajar korang cara nak guna blockquote...

Ok senang jer tulis yang yang korang rasa nak blockquote pastu highlight dan tekan



So akan jadi camni

Nama saya Afiq ni blog saya...
Ok nampak kan tapi Afiq punya dah renovate kalau first time guna dia kosong jer...

Ok dah faham...???

26 January 2013

Tutorial 6: Perkataan bergerak mengikuti cursor

Hai!!! jom sambung tuto di blog nih...



Ok afiq nak ajar camna nak buat camtuh nampak tak???  kalau cursor bergerak dia ikut.

1.Login blgspot.

2.Layout> Add a gadget> HTML/Javascript.

3.Copy kod bawah nie.

<style type="text/css">
/* Circle Text Styles */
#outerCircleText {
font-style: normal;
font-weight: normal;
font-family: 'comic sans';
color: #9B1750;
position: absolute;top: 0;left: 0;z-index: 3000;cursor: default;}
#outerCircleText div {position: relative;}
#outerCircleText div div {position: absolute;top: 0;left: 0;text-align: center;}
</style>
<script type="text/javascript">
;(function(){
var msg = "Masukkan Perkataan anda disini";
var size = 22;
var circleY = 0.75; var circleX = 2;
var letter_spacing = 5;
var diameter = 10;
var rotation = 0.4;
var speed = 0.2;
if (!window.addEventListener && !window.attachEvent || !document.createElement) return;
msg = msg.split('');
var n = msg.length - 1, a = Math.round(size * diameter * 0.208333), currStep = 20,
ymouse = a * circleY + 20, xmouse = a * circleX + 20, y = [], x = [], Y = [], X = [],
o = document.createElement('div'), oi = document.createElement('div'),
b = document.compatMode && document.compatMode != "BackCompat"? document.documentElement : document.body,
mouse = function(e){
e = e || window.event;
ymouse = !isNaN(e.pageY)? e.pageY : e.clientY; // y-position
xmouse = !isNaN(e.pageX)? e.pageX : e.clientX; // x-position
},
makecircle = function(){ // rotation/positioning
if(init.nopy){
o.style.top = (b || document.body).scrollTop + 'px';
o.style.left = (b || document.body).scrollLeft + 'px';
};
currStep -= rotation;
for (var d, i = n; i > -1; --i){ // makes the circle
d = document.getElementById('iemsg' + i).style;
d.top = Math.round(y[i] + a * Math.sin((currStep + i) / letter_spacing) * circleY - 15) + 'px';
d.left = Math.round(x[i] + a * Math.cos((currStep + i) / letter_spacing) * circleX) + 'px';
};
},
drag = function(){ // makes the resistance
y[0] = Y[0] += (ymouse - Y[0]) * speed;
x[0] = X[0] += (xmouse - 20 - X[0]) * speed;
for (var i = n; i > 0; --i){
y[i] = Y[i] += (y[i-1] - Y[i]) * speed;
x[i] = X[i] += (x[i-1] - X[i]) * speed;
};
makecircle();
},
init = function(){ // appends message divs, & sets initial values for positioning arrays
if(!isNaN(window.pageYOffset)){
ymouse += window.pageYOffset;
xmouse += window.pageXOffset;
} else init.nopy = true;
for (var d, i = n; i > -1; --i){
d = document.createElement('div'); d.id = 'iemsg' + i;
d.style.height = d.style.width = a + 'px';
d.appendChild(document.createTextNode(msg[i]));
oi.appendChild(d); y[i] = x[i] = Y[i] = X[i] = 0;
};
o.appendChild(oi); document.body.appendChild(o);
setInterval(drag, 25);
},
ascroll = function(){
ymouse += window.pageYOffset;
xmouse += window.pageXOffset;
window.removeEventListener('scroll', ascroll, false);
};
o.id = 'outerCircleText'; o.style.fontSize = size + 'px';
if (window.addEventListener){
window.addEventListener('load', init, false);
document.addEventListener('mouseover', mouse, false);
document.addEventListener('mousemove', mouse, false);
if (/Apple/.test(navigator.vendor))
window.addEventListener('scroll', ascroll, false);
}
else if (window.attachEvent){
window.attachEvent('onload', init);
document.attachEvent('onmousemove', mouse);
};
})();
</script>

4.Paste ke dalam HTML/Javascript tuh save...

Lihat hasil yer...

24 January 2013

Tutorial 5: cursor comel

Hai...jom sambung dengan tutorial seterusnya...nampak title pon dah tahu...Tujuan cursor comel nih untuk buat cursor ngn gambar pilihan hati...

1.Terjah sini cari cursor yang korang nak.


2. Korang copy url kod Cursor tuh paste kedalam kod bawah nie

<style>body {cursor:url(URL CURSOR KORANG), url(URL CURSOR KORANG), auto;} </style><a href="URL BLOG KORANG/" target=_blank><div style="height: 50px; width: 50px; position: absolute; top: 0px; left: 0px;"> </div></a>

3.Ikut tu yang merah url cursor yang kuning url blog.

4.Layout> Add a gadget> HTML/Javascript.

5.Paste dalam tuh and save...

Try jadi ke tak???



23 January 2013

Tutorial 4: Disable highlight Text

Kali ni highlight text pon tak boleh right click pon tak boleh...susah nak copy entry huahhaha...

1.Login blogspot.

2.Klik layout> Add a gadget> HTML/Javascript.

3.Copy kod bawah ni paste kat situ yer...

<script type="text/javascript">
/***********************************************
* Disable Text Selection script- &#169; Dynamic Drive DHTML code library (www.dynamicdrive.com)
* This notice MUST stay intact for legal use
* Visit Dynamic Drive at http://www.dynamicdrive.com/ for full source code
***********************************************/

function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}

//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>


4.Save and tengok hasil...

Tutorial 3: Disable right click tanpa massage

Jom buat tuto lagi...semalam versi pop up tapi hari ni versi tekan banyak mana pon right click tak akan jadi hehehehe...

1.Login blogspot.

2.Klik Layout> Add a gadget> HTML/Javascript.

3.Copy kod bawah nih pastu kat situ...

<script type="text/javascript">
/***********************************************
* Disable Text Selection script- &#169; Dynamic Drive DHTML code library (www.dynamicdrive.com)
* This notice MUST stay intact for legal use
* Visit Dynamic Drive at http://www.dynamicdrive.com/ for full source code
***********************************************/

function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}

//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>
 4.Save yer jadi ke tak...

22 January 2013

Tutorial 2: Disable right click

Hye...nak try buat tuto but ni tuo no 2 sebab tuto no 1 amik yang timbang berat blog tu yer...

Ok we start tutor nih...


Camtu lah nampak tak bila korang click right click dia akan keluar camtuh yer...

1.Log in blogspot

2.Klik layout >HTML/Javascript

3.Copy kod nih paste kat HTML/Javascript

<script language='JavaScript'> <!-- //Disable right mouse click Script //By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive //For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com var message="Errkkk nak buat apa tuh?"; /////////////////////////////////// function clickIE4(){ if (event.button==2){ alert(message); return false; } } function clickNS4(e){ if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){ if (e.which==2||e.which==3){ alert(message); return false; } } } if (document.layers){ document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN); document.onmousedown=clickNS4; } else if (document.all&&!document.getElementById){ document.onmousedown=clickIE4; } document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false") // --> </script>

4.Yang merah boleh guna perkataan sendiri.

5.Dah paste save yer...

Jadi tak huhuhu first time...Bye

18 January 2013

Final Maharaja Lawak Mega 2012

Banyak hari tak update blog rindu...Ok malam ni malam hari jumaat ada Final Maharaja Lawak Mega 2012...Best lorrr...

Pukul 10.00 nanti start ler tak sabar bebenor nak tunggu...Korang rasa sape menang??? aku rasa Jozan ler sebab tak buat lawak pon dah gelak betul x??? untuk second place Jambu,third place Shiro,fourth place Boboi,Last skali Saywho...Nasib ler tu pon kalau korang undi.


Mesti mantop-mantop punya persembahan hari nie coz dah final so kalau nak group pilihan korang menang undilah yer...Aku pon nak undi nih...

Ok bye...

06 January 2013

Segmen : Saya Blogger Negeri .......

Salam jom join segmen nie...

Klik banner untuk join.

Saya nie Blogger negeri Kedah Darul Aman...

Kat kedah nih best ada boleh pegi jalan-jalan kat semua tempat and antara tempat yang biasa orang negeri lain pegi aku rasa ler Muzium padi and banyak tempat lain...Kat kedah nie makanan biasa jer makan nasi lew huhuhu sebab nama pon "Negeri Jelapang Padi" betul tak... Semua makan ada ler...Kalau datang Kuala Kedah tue mai la makan laksa Telok Kechai huhuhu...

Tag:semua reader blog nih...






05 January 2013

Pencarian Bloglist Feb-Jun 2013 oleh Cerita Kosong Ku

Hye...gud nait... Nak join segmen oleh Cerita Kosong Ku...


Klik banner untuk join.

Nak join klik banner and ikut syarat-syarat tuh senang jer...Ok bye...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...