Blog Afiq Ikmal : December 2012

Jom terjah entry yang lain

31 December 2012

Entry last 2012

Hai...tepat pukul 12.00 tengah malam genaplah setahun,tahun 2012...Banyak kenangan pahit manis tahun nie walaupon aku tak seberapa aktif dalam berblogging tapi tahun nilah aku memahami dunia berblogging...

Malam 31.12.12 rasa cam sangat bermakna dan tahun nilah tahun yang best munngkin tahun depan tak sama cam tahun nie! Tahun 2012 nie banyak cabaran dan dugaan bagi aku...Bagi korang? mungkin seronok mungkin mencabar dan mungkin sedih...

Semakin bertambah tahun semakin tua umur aku huhuhu... Ok just here sejuk tak dak idea nak main fb huhu .bye

Daftar tahun 2013

Salam... apa khabar? aku harap korang sihat yer ler! sebab tak sempat nak update blog nie yer...Ok hari nie mungkinlah ada dua entry yer...Pagi tadi aku daftar sekolah untuk tahun 2013 huahahha dah bangun awal pakai baju warna biru hhuhh maklumlah nak jadi pengawas untuk tahun nie! 

Dah habis semua tuh aku pon pergi sekolah... sampai sekolah jer tengok-tengok semua orang dah beratur huahahha apa lagi gementar lah badan aku dengan cikgu bagi taklimat...So aku masuk lari terus dalam barisan sambil dok pegang blazer aku huahahh...

Habis sudah taklimat masuk dalam kelas best kelas baru and ada cikgu yang baik merangkap guru kelas aku.Lepas tengok jadual baru "mak aiii" rasa cam cikgu yang akan ajar ni garang jer!!! takpa kita tengok dulu kalau garang redha jer...mungkin ini yang terbaik untuk aku...Pastu aku cuci kelas yer huhhuhu baik tak aku? "tangan kat dada mata kat atas".

Duduk dalam kelas punya lama pastu guru kelas aku pon cakap "sapa yang tak beli buku pergi beli buku"ok boleh lah jalan-jalan dalam hujan rintik-rintik huhuh sejuk... dah sampai koperasi "tudia panjangnya diaorang beratur" huahaa tunggu lah turn yer! 

Masa yang boring lepas rehat tak buat apa dah nak dekat pukul 11.00 dah pastu ada pengumuman "semua pengawas baru dan lama sila tunggu di depan bilik mesyuarat" tunggu lah sambil tengok orang balik, tak semua yer sebab sepupu aku tak keluar lagi...So diaorang nak lantik MC,baca doa ngn ikrar nasib tak kena huhuhuh.

Habis saja mesyuarat tu ambik beg aku and balik dengan rasa letihnyer huahahha.... ok dah abis... malam nie post lagi satu...

29 December 2012

Jom daftar Marshable

Hye...petang yang boring dan sekolah dah nak bukak...ok aku tak mau cite panjang-panjang nak update terus...Jom daftar Marshable!.Marshable? ehhh lupa nak cerita...Marshable tu laman sosial yang malaysia punya ala-ala facebook lah tapi ada tambah sikit tv live ngan radio huhuhu yang tu lah yang aku sempat tengok...

Kalau nak daftar tekan sini... ada kat tepi tuh buat lah...Kat arshable nih korang boleh lah buat page ker ape and jangan lupa add aku...Best la jugak add tau...

Ok sikit nih jer info kalau tak tahu tanyer yer...Ok bye petan nak keluar jap... malam ni nak post lagi satu entri...


27 December 2012

Giveaway:Apa Itu Zakat?

Bismillahirrahmanirrahim...afiq dah join satu giveaway so....Jom join.


zakat, merupakan, salah, satu, dalam, rukun, islam.
nak join klik banner.

Zakat (زكاة) (dari kata zakka - bertambah) ialah derma yang wajib diberikan orang Islam yang mampu kepada 8 golongan (asnaf) yang berhak menerimanya. 
  1. Fakir(Al-Fuqara)
  2. Miskin(Al-Masakin)
  3. Amil
  4. Muallaf
  5. Hamba(Riqab)
  6. Orang berhutang(Gharimin)
  7. Musafir yang kehabisan bekalan dalam perjalanan atau semasa memulakan perjalanan(Ibnus Sabil)
  8. Orang yang berjuang, berusaha dan melakukan aktiviti untuk menegakkan dan meninggikan agama Allah(Fisabilillah)
Dari surah At-Taubah  (09) ayat 103:
(۱۰۳) خُذۡ مِنۡ أَمۡوَالِهِمۡ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمۡ وَتُزَكِّيهِم بِهَا وَصَلِّ عَلَيۡهِمۡ إِنَّ صَلاَتَكَ سَكَنٌ لَّهُمۡ وَاللّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ

Ambillah (sebahagian) dari harta mereka menjadi sedekah (zakat), supaya dengannya engkau membersihkan mereka (dari dosa) dan mensucikan mereka (dari akhlak yang buruk) dan doakanlah untuk mereka, kerana sesungguhnya doamu(Muhammad) itu menjadi ketenteraman bagi mereka dan (ingatlah) Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui

Manakala dari segi syarak, zakat ialah mengeluarkan sebahagian daripada harta yang tertentu kepada golongan tertentu apabila cukup syarat-syaratnya.

Syarat wajib zakat

Mana-mana individu yang ingin membayar zakat harus di ambil kira syarat wajib zakat. Ia perlu difahami dan dipenuhi sebelum membuat sebarang taksiran. Syarat-syarat tersebut adalah:


  • Islam
  • Merdeka
  • Sempurna milik
  • Harta usaha yang baik sebagai sumber zakat
  • Cukup nisab (jumlah perolehan untuk berzakat genap atau melepasi nilai minimum)
  • Cukup haul (genap setahun Hijriah atau tahun Masihi)
  • Niat untuk berniaga (zakat perniagaan sahaja)

Pengertian Islam
Zakat hanya dikenakan kepada orang-orang Islam sahaja.

Pengertian merdeka
Seseorang yang ingin membayar zakat itu ialah bukan tergolong dalam kalangan hamba abdi bermaksud mereka yang benar-benar bebas dari era penjajahan secara terang dan jelas, dimana wilayahnya tidak berada dalam kancah penindasan dan peperangan akibat penjajahan. Maka golongan ini diwajibkan membayar zakat.

Sempurna milik
Harta yang hendak dizakat hendaklah dimiliki dan dikawal sepenuhnya oleh orang Islam yang merdeka. Bagi harta yang berkongsi antara orang Islam dengan orang bukan Islam, hanya bahagian orang Islam sahaja yang diambil kira di dalam pengiraan zakat.

Harta usaha yang baik sebagai sumber zakat
Para Fuqaha’ merangkumi semua pendapatan dan penggajian sebagai “Mal Mustafad” iaitu perolehan baru yang termasuk dalam taksiran sumber harta yang dikenakan zakat.

Cukup nisab
Nisab adalah paras minimum yang menentukan sesuatu harta itu wajib dikeluarkan atau tidak. Nisab menggunakan nilai emas harga semasa iaitu 20 misqal emas bersamaan 85 gram emas atau 196 gram perak.

Cukup haul
Bermaksud genap setahun iaitu selama 354 hari mengikut tahun Hijrah atau 365 hari mengikut tahun Masihi. Dalam zakat pendapatan, jangkamasa setahun merupakan jangkamasa mempersatukan hasil-hasil pendapatan untuk pengiraan zakat pendapatan.

Niat untuk berniaga
Khusus buat para peniaga yang telah memperoleh pulangan dan pendapatan hasil perniagaan dan menepati semua syarat wajib diatas wajib membayar Zakat perniagaan.

Jenis zakat

Zakat terbahagi kepada dua jenis iaitu:


  • Zakat fitrah
  • Zakat harta

Zakat fitrah
Pembayaran zakat fitrah dibayar pada bulan Ramadhan sahaja mulai 1 Ramadhan hingga 1 Syawal sebelum solat sunat Aidilfitri.

Zakat harta
Manakala zakat harta boleh dibayar pada bila-bila masa. Kadar zakat harta ialah 2.5% dari jumlah harta. Ia bermaksud segala harta benda kita, 2.5% dari harta kita itu adalah bukan hak kita tetapi hak golongan 8 asnaf yang layak menerima zakat daripada kita.

Zakat harta wajib dikeluarkan kerana ia adalah satu jalan jihad kepada Allah dan Islam. Dari surah At-Taubah, ayat ke-88, (9:88):
(Mereka tetap tinggal) tetapi Rasulullah dan orang-orang yang beriman bersamanya, berjihad dengan harta benda dan jiwa mereka dan mereka itulah orang-orang yang mendapat kebaikan dan mereka itulah juga yang berjaya.


Manakala dari surah An-Nisaa', ayat ke-95, (4:95):
Tidaklah sama keadaan orang-orang yang duduk (tidak turut berperang) dari kalangan orang-orang yang beriman selain daripada orang-orang yang ada keuzuran dengan orang-orang yang berjihad (berjuang) pada jalan Allah (untuk membela Islam) dengan harta dan jiwanya. Allah melebihkan orang-orang yang berjuang dengan harta benda dan jiwa mereka atas orang-orang yang tinggal duduk (tidak turut berperang kerana uzur) dengan kelebihan satu darjat dan tiap-tiap satu (dari dua golongan itu) Allah menjanjikan dengan balasan yang baik (Syurga) dan Allah melebihkan orang-orang yang berjuang atas orang-orang yang tinggal duduk (tidak turut berperang dan tidak ada sesuatu uzur) dengan pahala yang amat besar.


Berikut adalah jenis zakat yang ada di Malaysia:


  • Zakat pendapatan
  • Zakat wang simpanan
  • Zakat KWSP
  • Zakat saham / pelaburan
  • Zakat emas dan perak
  • Zakat perniagaan
  • Zakat binatang ternakan
  • Zakat hasil pertanian
  • Zakat hasil laut
  • Zakat rikaz dan ma'din
Hikmah zakat:

1. Dapat mensucikan diri  dari dosa, membersihkan diri dari perasaan bongkak dan tamak pembayar zakat.

2. Membersihkan dan menyuburkan harta pembayar zakat.

3. Sebagai ungkapan rasa syukur ke atas nikmat yang telah diberikan oleh Allah Subhanahu Wataala, di kalangan orang yang berada, kerana asal kekayaan itu adalah daripada Allah jua.

4. Sebagai sokongan moral kepada orang yang baru masuk Islam (muallaf)

5. Menambah pendapatan negara untuk projek-projek yang berguna bagi ummat

6. Membentras penyakit iri hati, rasa benci dan dengki  orang fakir dan miskin terhadap orang kaya, dan sebagai pengikat sialturrahim antara golongan kaya dengan yang miskin serta sebagai penghapus jurang yang menjadi pemisah antara golongan yang kuat dengan yang lemah

7. Memberikan peluang kepada golongan kaya untuk beramal ibadat melalui mengeluarkan zakat dengan mengagihkan sebahagian kecil kekayaan mereka kepada golongan yang kurang berada.

8. Mewujudkan perhubungan antara hamba dengan ALLAH SWT di samping perhubungan antara manusia dengan manusia.

9. Mewujudkan kesatuan di kalangan masyarakat Islam dalam urusan ekonomi dan kewangan.

10. Memberi masyarakat satu cara mengurus ekonomi dan kewangan yang diredhai oleh ALLAH SWT.

11. Melahirkan rasa tenang dan tenteram dalam hati dan jiwa pembayar zakat

Dah habis...Bye...

25 December 2012

Join Nuffnang

Hye... aku dah join nuffnang nampak tak iklan atas header tuh??? yang tu lah hhuhuh...Tadi aku blogwalking pastu aku terfikir cam nak letak iklan nuffnang so aku pon letak jer lah dengan slamber yer...

So kalau sesiapa yang tak join nuffnang tu join lah kot-kot ada income ker ...huhuhu so tunggu apa lagi join lah...Ok bye nak main fb pulak updae sikit-sikit sudahlah kan janji update....

23 December 2012

Seminggu lagi

Hai banyak hari tak berhupdate blog nih...Ni nak update ler...Seminggu jer tinggal nak bukak dah sekolah untuk sesi 2012 rasa cam sekejap jer...Nak lama cuti huhuhuhu....

Ok,tahun ni aku tak pergi jalan-jalan sebab tak sempat...So kalau sapa pergi jalan-jalan tu bagitau ler hahah...Dalam seminggu nih kalau boleh nak post ler entri banyak sikit jer kalau sempat klau tak nak buat camna...

Rancangan tahun depan untuk blog nih??? mestilah nak aktif dalam berblogging nak naikkan follower nak banyakkan entri baru follower banyak...Semangat tuh....Maklumlah tahun nih baru 100 lebih followers mestilah nak naikkan lagi tahun depan...

Ok tahun depan tak nak fikir nak buat tutorial sebab banyak nak buat printscreen bagai tak sempat lew...nanti fikir balik nak buat tak tutorial yer...
Itu lain kali yer bukan esok atau lusa...

Dalam masa seminggu nih aku nak naikkan follower banyak-banyak untuk tahun nih cukup setakat 200 kalau boleh itu pon kalau usaha...Ok untuk tahun depan target lagi dapatkan follower banyak sikit mungkin tak lah banyak cukup-cukup makan sudahlah asalkan ada reader nak baca blog nih...

Ok just here untuk entry hari nih sedih nak tinggal tahun 2012...walaupon 31 bulan 12 tak datang lagi...ok bye

19 December 2012

PMR Result


Hye...masa untuk update blog boring huhuh...so update sikitlah noh.Esok PMR result keluar huhuhh,kepada PMR candidate 2012 jangan takut...kalau ada rezeki dpat lah 8A or 9A.Kalau tak dapat takpa SPM ada lagi...

Ni cara nak semak:

Melalui Online:

1.Pergi ke laman web SAPS,klik sini.
2.Klik butang semakan ibu bapa yang berwarna merah.
3.Masukkan No kad pengenalan atau sijil surat beranak dan pilih sama ada Sekolah Rendah atau Sekolah Menengah dan seterusnya klik butang semakan.


Semakan melalui SMS:
1.Semakan SMS: Taip PMR [No KP] [angka giliran] dan hantar ke 158882.Contoh: PMR 970310125879 hantar ke 15888
Ramai yang tak sabar menuggu keputusan PMR esok kepada candidate PMR good luck...Yeah tak sabar nak tengok keputusan Blogger form 3...Bye...

16 December 2012

Semangat Berblogging

Hye!...semangat aku berblogging sekarang nih! huhuh...Ok aku nak cite sikit,ramai blogger baru suka mengalah masa baru berblogging antara sebabnya blog orang lain cantik,sama lah cam aku dulu tapi kalau blog tak cantik takpa asalkan isi blog tu mantap,mesti orang suka baca.

Penting tau semangat berblogging tu kalau takda semangat nak berblogging tak berhupdate lah blog tu huhu...Gaya bahasa blog aku dulu memang ntah apa-apa lepas kaji balik dah faham baru tukar sikit-sikit gaya bahasa tuh...Blog yang isi baik dan cantik mesti ramai yang tengok tapi jangan tak percaya walaupon blog tak cantik tapi ramai reader hebatkan...

Blogwalking tu pon kena ada semangat sebab nak pergi blog orang kenalah komen,kenal,follow nanti kalau diaorang baca mesti diaorang follow balik,kalau tak letak button follow camna diaorang nak follow huhuh...

Kepada newbies tuh kalau nak tutorial boleh pegi sini dan sini.Blog lain pon ade tapi aku biasa dengan dua blog tadi jer...Tekan link dan tekan tutorial yer...

Ok..abis jugak entry malam nih teruskan semangat berblogging anda jangan putus asa kal tak ada idea huhu...ok bye



Domain Blogspot

Hai... nak buat domain kena bayar duit.Panjang URL blog sekarang nih...Takpa sekarang nih pakai yang blogspot dulu,nanti kalau reti dah tukar domain baru hahhah...Eh,korang yang tahu tu ada tak domain free hahahha...

Pakai domain sendiri kan best ringkas takdalah tulisan blogspot tuh panjang huhuhu...Camner nak buat tolong ajar...Oklah sampai sini saja and kepada sesiapa yang ada masa and tak busy jom join segmen sini...

Join lah segmen Bloglist nih,senang jer ikutlah apa yang disuruh...Dapat topup  tu tapi pertama,tengah,terakhir...Untung tu kalau join huhuhu so apalagi dipersilakan untuk  join bubye...

Segmen Pencarian Bloglist 2013

Salam aku ada join satu segment huhuh...

14 December 2012

Berat Blog

Hai...pernah timbang blog? huh mesti yang tahu tu nak try klik sini.Ok dah klik situ letak url and klik test now,tapi ada banyak lagi penimbang blog nih huhuhu saya guna yang nih jer hehehhe...

Kalau dah buat tuh akan keluarlah  page size,load time dan lain2 tuh cuba lah...Nih berat blog aku.

 Camtuh lah nanti huhuh...mungkin kalau blog berat tuh buang lah widget yang tak penting dan menyemakkan blog gambar atau lain-lain yang memberatkan blog.

Kalau blog berat Page Rank pon turun...Nanti berat loading orang pangkah terus tak masuk blog huhuhu...blog aku pon lembab jugak hahahh...Rajin-rajinlah post and blogwalking untuk naikkan Page Rank...

Kalau blog ringan oklah loading laju taklah reader bosan nak tunggu... Entry best lagi seronok orang nak baca entry tuh huhuh...Ok bye 

11 December 2012

Yes! dah boleh

Hai...yes dah boleh,boleh ape erk??? wifi aku dah boleh connect tak guna wire huhuhu...boleh main dalam bilik kalau tak main kat ruang tamu ler huhuuh post entry pon kat ruang ramu huhuhu boring....

Sebelum ni tak boleh so aku report kat TM pastu dah boleh sebab "Configure Modem" so aku ikut lah step yang diaorang ajar huhhu...So kalau wifi korang penah jadi better report kat TM,senang jer call 100 pastu ikut lah step tu and then report masalah pasak modem wifi tuh yer...

Ok...dah boleh....nak main laptop ni kat mana "pon boleh"....Ok bye

08 December 2012

Sakitnyer Ulser Mulut

Hye...awww sakitnyer mulut sebab ulser...pedihnyer lama dah tak jadi huhhu...mungkin badan panas kot???huh tak tahu lah...Sape yang tak tahu tu apa ulser mulut...ni dya


Tu nampak tak yang putih tu...biasanyer kalau tergigit mulut jadi ler...tapi cepat sembuh huhu...kalau lama tuh alamatnyer kena check kat doktor yer takut Barah mulut....Sebab ulser mulut
  • Stres
  • Perubahan hormon 
  • Jangkitan (infeksi)
  • Kekurangan zat makanan 
  • Alahan 
  • Radioterapi 
  • Kimoterapi
Urmmm petua,orang kata letak garam tapi sakit ler...baik kumur lebih baik kurang sakit sikit...ataupon korang pegi beli "Bonjela" hihiih pelik nama dia...tapi baik kalau guna... tak tahu nak beli dekat mana??? kat farmasi ada watson pon ada...

Tak tahu camna tu "Bonjela"???


Macam nak promote jer...huhuh takderlah just nak tunjuk...dia sejenis jel picit jer kat atas ulser mulut tuh yer...Ok just here for this night bye...


06 December 2012

Tips memilih antivirus

Hai...kembali untuk koleksi tips...Okeyh...nampak tajuk kat atas tu...tips memilih antivirus...macam yang kita tahu banyak antivirus...sepeti:kaspersky,avira dan banyak lagi....tapi betulkah antivirus yang kita guna untuk PC/laptop???

Ini bergantung kepada apa yang kita buat dengan PC kita kalau untuk online memanjang tuh boleh lah guna jenis "Kaspersky" kalau untuk buat kerja microsoft ker paint ker (yang tidak menggunakan internet) pakai "Avira" jer yer....Tak semestinya jenama di atas banyak lagi jenama yang okey...

Banyak promosi download antivirus free....tapi dalam tempoh beberapa hari jer...Mana ada antivirus free...semua tuh kena bayar.

Jangan beli or download antivirus yang kita tak tahu,maknanyer yang jenama yang ntah apa-apa cap koman lah maknanyer hhahhaa....And elakkan download antivirus mungkin tak selamat sebab ada virus huhuhu...

Kalau guna internet tu pastikan antivirus-nya sesuai...

05 December 2012

Tips Mengeratkan Persahabatan

Hai...hari ni post pasal tips eratkan persahabatan #1st tip huhu....AMALKAN!


Tips:
  • Saling bermaaf-maafan.Mudah meminta maaf bila bersalah dan mudah memaafkan sahabat yang terbuat salah.
  • Tidak memilih,yakni tidak berkawan sesama sendiri sahaja sehingga ada sahabat yang lain berkecil hati.
  • Kenang jasa sahabat,jasa yang kecil pun perlu dikenang selalu.
  • Saling menjaga maruah sahabat.Caritakan kebaikanya dan tutup keburukannya daripada pengetahuan orang lain.
  • Merendah diri.Jangan menunjuk-nunjuk diri sendiri lebih jangan menceritakan jasa,kebaikan,kebolehan, dan kemampuan diri sendiri kepada sahabat.
Mungkin dengan cara nie kalau korang berkawan boleh bertahan lama and tak bergaduh...Bye...

04 December 2012

Demam Durian Crepe

Hai...wah! heboh blog-blog pasal durian crepe nampak cam sedap mana ada jual erk???nampak macam lembut tapi tak tahu rasa dia hahhaa...Ada macam-macam warna sebab letak pewarna heheh...Sedap ker???cuba bagi respon...





Ehsan:Google


Inti dia dibuat dengan durian lah kan nama pon crepe durian,crepe lain pon ada...tapi memandangkan musim durian so crepe durian lah yang popular...
Nak resepi??? resepi ni diambil dari --->sini

Resepi:
  • 50 gram tepung gandum
  • 1 sdb tepung ubi
  • 1 biji telur
  • 2 sdb gula halus
  • 3 sdt butter yang telah dicairkan
  • 160 ml air
  • 40 ml susu cair
  • 1 sdt esen vanila
  • Boleh letak pewarna atau perisa kesukaan anda (optional)
Cara-cara
  • Satukan tepung dan ayak gula halus
  • Masukkan susu cair
  • Masukkan telur yang elah dikacau sedikit
  • Masukkan serbuk vanila atau perisa
  • Masukkan air ,kacau sebati guna whisk,masukkan butter yang telah dicairkan
  • Tapiskan adunan sedia untuk dimasak
CARA MEMASAK
  • Gunakan kuali non-stick pan
  • atau kuali leper yang disapu dengan minyak
  • Tuang sesenduk kecil adunan di dalam kuali
  • Jangan tebal atau nipis sangat
  • Biarkan masak seketika,bila sudah masak terus angkat tidak perlu di terbalikkan
  • Maksudnya masak bahagian sebelah sahaja
INTI
  • Isi durian yang dibuang biji
  • 150 ml fresh cream (dipukul kaku)
CARA MEMBUATNYA
  • Letak kepingan kulit yang licin sebelah bawah
  • Letak sesudu fresh crem,letak isi durian,letak fresh cream lagi diatasnya
  • Kalau besar kulitnya banyaklah intinya
  • Lipat kulit seperti lipat kulit popia
  • Letak dalam Peti sejuk beberapa jam sebelum di makan
  • Boleh juga jika suka pastry cream sebagai intinya

Wah siap dengan resepi sekali cuba try...jadi tak hahaha kalau jadi tu meh nak rasa satu sedap tak? hehhe...bye

02 December 2012

Strawberi cinta

Hye...Strawberi Cinta dah keluar promo die heheheh...tengok trailer dya... ok lah...Nah ni trailer dya...


ni dya promo klik okey...
Sinopsis:
Strawberi Cinta yang mengisahkan tentang Ichigo (Yana Samsudin) yang datang ke Malaysia dari Jepun untuk mencari sesuatu. Di Malaysia, Ichigo bertemu dengan Hakimi (Pierre Andre) seorang pemandu pelancong. Dapatkah Ichigo bertemu dengan apa yang dicari? Jangan lupa saksikan Strawberi Cinta di pawagam 6 Disember ini.Tak lama dah hhehe...







Bye...Komen entry hari ni...

Notakakitanganku:Tengok yer :D...




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...